Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

CBG: gebruik hydrochloorthiazide (HCT) in relatie tot huidkanker

01 november 2018

Lees hier de berichtgeving van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) over langdurig gebruik van het middel hydrochloorthiazide (HCT) in relatie tot een verhoogd risico op twee vormen van huidkanker.

CBG: gebruik hydrochloorthiazide (HCT) in relatie tot huidkanker

Op dinsdag 30 oktober jl. heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG)bekend gemaakt dat langdurig gebruik van hydrochloorthiazide (HCT) het risico op 2 vormen huidkanker verhoogt: basaalcel- en plaveiselcelcarcinoom. Dit blijkt uit recent gepubliceerd Deens onderzoek, waaraan deze week ook via de media aandacht is besteed. 

 

HCT is een plastablet die met name wordt voorgeschreven bij een hoge bloeddruk. Het medicijn verhoogt de gevoeligheid voor de huid voor zonlicht. Het CBG blijft positief over producten met HCT, omdat deze middelen het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Het middel kan gebruikt blijven worden. Het is belangrijk dat patiënten zelf niet zonder overleg stoppen met het gebruik van hydrochloorthiazide.

 

Voor meer informatie verwijzen we naar de website van het CBG: www.cbg-meb.nl. Daar vindt u onder meer een praktische informatiekaart, die uitleg geeft over genoemd risico bij langdurig gebruik van HCT. Ook licht de kaart de belangrijkste waarschuwingen en adviezen voor patiënten toe. Evenals met welke partijen u het beste contact kunt opnemen bij vragen of zorgen. Tot slot vindt u op de site veel gestelde vragen en antwoorden over dit onderwerp.