Nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste nieuws van CWZ.

Behandeling van longkanker in Santeon ziekenhuizen van hoog niveau

18 juni 2021

Ook voor de behandeling van longkanker hebben de Santeon ziekenhuizen onderlinge resultaten met elkaar vergeleken.

Samen beter Longkanker

Veel patiënten zijn zich nog altijd onvoldoende bewust dat de keuze voor een ziekenhuis een groot verschil kan maken voor hun behandeling. Het ene ziekenhuis is beter in de behandeling van een ziekte dan een ander. Onderling zijn er echt verschillen. Het ziekenhuis om de hoek hoeft niet altijd de beste zorg te leveren! 

Leren van elkaar

Veel ziekenhuizen zijn zelf ook onvoldoende op de hoogte of hun geleverde zorg beter of minder goed is dan andere ziekenhuizen. Dat weten ze niet, omdat ze zich niet laagdrempelig kunnen vergelijken met een ander gelijkwaardig ziekenhuis, zonder dat ze appels met peren vergelijken. Om dat te doorbreken, hebben de zeven Santeon ziekenhuizen enkele jaren geleden een systeem opgezet, dat hen in staat stelt om op basis van dezelfde data  – gegevens die een patiënt belangrijk vindt voor zijn/haar behandeling - te vergelijken. Met als doel om te leren van het beste ziekenhuis, op basis van de Value-Based Health Care methode. Zo zijn er in de afgelopen jaren al verbeteringen doorgevoerd in de Santeon ziekenhuizen als het gaat om geboortezorg, de behandeling van CVA (beroerte), borstkanker en prostaatkanker. 

Ook voor de behandeling van longkanker hebben de zeven ziekenhuizen elkaars resultaten met elkaar vergeleken. Longarts Laura Vermeer (CWZ): ‘Het vergelijken en terugkijken van oude data helpt ons in de toekomst. Zeker omdat we de data van alle Santeon ziekenhuizen gebruiken, zijn de patiëntpopulaties groter en komen we tot betrouwbaardere resultaten. Ik ben trots dat wij voor de andere ziekenhuizen een voorbeeld zijn voor de doorlooptijden in de diagnostiek en behandeling. Het is ook mooi om transparant te zijn naar de buitenwereld, dit is een voorbeeld voor andere specialismen. Ik ben benieuwd naar de volgende cycli waarin we willen blijven verbeteren.’

Goede kwaliteit over de hele linie

Opvallend genoeg lagen de uitkomsten bij de behandeling van longkanker bij de zeven topklinische ziekenhuizen zeer dicht bij elkaar. ‘Dat is misschien niet zo spectaculair, maar wel een heel geruststellende observatie. Het zegt mij namelijk dat de kwaliteit over de hele linie goed is en op elkaar is afgestemd’, verduidelijkt longarts Franz Schramel van het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein.  Op enkele punten was er wel verschil in resultaat tussen de ziekenhuizen.

Deze waardevolle uitkomsten zijn (gedeeltelijk) door de andere ziekenhuizen overgenomen om hun zorg nog verder te verbeteren. Zo is een drainage-protocol uit het ene ziekenhuis door enkele anderen overgenomen. En leerden andere ziekenhuizen dat een patiënt die vanwege longkanker geopereerd moet worden het beste op de dag van de operatie opgenomen kan worden. Goed voor de patiënt, want die kan zich thuis rustig voorbereiden op zijn/haar operatie. 

Santeon wil ook anderen inspireren

De data en de resultaten van de vergelijkingen kunnen andere ziekenhuizen in Nederland ook op ideeën brengen. Daarom stelt Santeon de resultaten beschikbaar, zodat zorgprofessionals kunnen zien waar zij verbeteringen kunnen doorvoeren in hun eigen ziekenhuis. ‘Ik hoop dat onze openheid andere medisch professionals inspireert en we zo een klimaat creëren waarin transparantie en van elkaar leren de standaard wordt’, aldus Schramel.   

Samen beter Longkanker

De gegevens in de publicatie Samen Beter Longkanker zijn door tussenkomst van coronazorg enigszins gedateerd, maar daardoor voor professionals niet minder waardevol. Bovendien wordt de ingeslagen samenwerking binnen Santeon nu gebruikt om ook voor coronapatiënten de best mogelijke behandeling te realiseren. Daar is een apart Samen Beter traject voor opgezet. Ook op het gebied van longkanker gaat de samenwerking met onverminderd enthousiasme door. Schramel: ‘We verwachten de komende jaren onder meer dat er grote stappen worden gezet in de match tussen patiënt en behandeling op basis van data, biomarkers en DNA-profielen, waardoor een behandeling nog beter kan worden afgestemd op iedere individuele patiënt en zijn of haar wensen en eigenschappen. De slagkracht binnen Santeon zal ervoor zorgen dat onze ziekenhuizen in die ontwikkeling voorop blijven lopen.’ 

Over Santeon

Santeon is een groep van 7 topklinische ziekenhuizen verspreid over Nederland die op een unieke, open manier samenwerken om de zorg aantoonbaar te verbeteren. Santeon professionals kijken bij elkaar in de keuken en nemen de beste resultaten van elkaar over. De zeven Santeon ziekenhuizen zijn: Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, Martini Ziekenhuis in Groningen, Medisch Spectrum Twente in Enschede, het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein en OLVG in Amsterdam.