WERELDKANKERinloopDAG 2017. Een kijkje in de keuken

24 januari 2017

Op 4 februari is het Wereldkankerdag. Tijdens een open dag laten het Radboudumc en CWZ samen zien welke zorg zij patiënten met borstkanker of prostaatkanker kunnen bieden. De open dag is van 10.00 tot 15.00 uur op locatie Radboudumc (route 725). De toegang is gratis.

WERELDKANKERinloopDAG 2017. Een kijkje in de keuken

Op 4 februari is het Wereldkankerdag. Tijdens een open dag laten het Radboudumc en CWZ samen zien welke zorg zij patiënten met borstkanker of prostaatkanker kunnen bieden. De open dag is van 10.00 tot 15.00 uur op locatie Radboudumc (route 725). De toegang is gratis.

Kanker behandelen doen we samen!
Op deze dag laten zorgverleners uit beide ziekenhuizen zien hoe zij zich elke dag inspannen om patiënten zo goed mogelijk te behandelen op een manier die het beste bij zijn ziekte en persoonlijke omstandigheid past. 'Zorg op maat' noemen we dat. Alles draait daarbij om het maken van de juiste keuzes. En daarvoor is heel goede samenwerking nodig. Samenwerking tussen zorgverlener en patiënt. Samenwerking tussen zorgverleners van verschillende specialismen én van verschillende ziekenhuizen.

Luisteren, kijken & ontdekken en doen
Op het poliplein kunt u in gesprek gaan met chirurgen, radiologen, verpleegkundig specialisten, urologen, radiotherapeuten, pathologen en revalidatiedeskundigen uit beide ziekenhuizen. Diverse demonstraties geven een goed beeld van het werk van deze specialisten. Er zijn verschillende rondleidingen te volgen, bijvoorbeeld naar de Da Vinci robot op de operatiekamer en naar de bestralingsbunker van de afdeling Radiotherapie. De hele dag zijn er lezingen en maken mensen kennis met hoe specialisten samenwerken om voor iedere patiënt een behandeladvies op maat op te stellen. Marikenhuis, ProstaatkankerStichting en Borstkankervereniging Nijmegen presenteren zich ook. Kinderen kunnen zich vermaken in de kinderspeelhoek. Lees het volledige programma met de tijden van de rondleidingen en lezingen op CWZ en Radboudumc.

Oncologische samenwerking Nijmegen
De verregaande samenwerking tussen CWZ en Radboudumc past bij de landelijke ontwikkelingen rond de oncologische zorg. De bedoeling is dat deze zorg meer geconcentreerd wordt en dat de beste zorg op de beste plek wordt aangeboden. CWZ-chirurg Luc Strobbe: ‘In Nijmegen is er steeds meer besef dat samenwerking niet alleen logisch, maar ook noodzakelijk wordt.. Zij zoeken elkaar de laatste jaren steeds vaker op.’

Veel ervaring
Bij de prostaatkankerzorg slaan de urologen van CWZ de handen ineen met hun collega’s uit het Radboudumc en Catharina Ziekenhuis Eindhoven. Patiënten kunnen terecht in hun eigen ziekenhuis, maar gaan voor bepaald onderzoek of behandeling naar een andere locatie. Uroloog en voorzitter van Radboudumc Centrum voor Oncologie Peter Mulders: ‘Het grote voordeel is dat er zo op één locatie veel ervaring ontstaat met een bepaalde techniek. Ook maken we efficiënt gebruik van kostbare middelen zoals scanapparatuur en operatierobots. Precies wat de overheid, patiënten en zorgverzekeraars willen.

Landelijke actie ‘Wij kunnen. Ik kan.’
De gezamenlijke organisaties achter de Nederlandse editie van Wereldkankerdag roepen iedereen op om de naasten van mensen met kanker of diegenen die belangrijk zijn (geweest) tijdens hun ziekte te bedanken voor hun liefde, zorg en steun. Dit kan met een speciale Wereldkankerdagactie onder het motto 'Wij kunnen. Ik kan' die u vindt op deze website.