Wat is een CT-scan?

Soms is het nodig uitgebreidere beeldvorming van het lichaam te doen dan met een gewone röntgenfoto. Er kan dan voor worden gekozen om een CT-scan te maken. De afkorting CT-scan staat voor Computer Tomografie. Het maakt met behulp van röntgenstralen en een computer foto’s van het lichaam in de vorm van dwarsdoorsnedes, als een soort 'plakje'. Als al deze plakjes achter elkaar worden gelegd ontstaat er een driedimensionaal beeld van het afgebeelde lichaamsdeel. Hierdoor ontstaat een gedetailleerd beeld van het lichaam.

CT scan met contrastmiddel

Om lichaamsdelen goed af te beelden is het soms nodig om verschil in weefsel duidelijker te maken op de CT-scan plaatjes. Dit is met name als het spijsverteringskanaal, de urinewegen of de bloedvaten moeten worden afgebeeld. Er wordt dan contrastmiddel toegediend. Afhankelijk van de vraag en welk onderdeel van het lichaam moet worden afgebeeld kan uw kind het contrastmiddel toegediend krijgen:

  • in de bloedbaan via een infuus. Hierbij kan uw kind even een warme sensatie door het lichaam krijgen.
  • via de maag
  • zelf opdrinken

Zorg dat uw kind na het onderzoek extra drinkt, dan verlaat de contrastvloeistof het lichaam sneller via het plassen.

Hoe wordt een CT-scan gemaakt?

Het apparaat ziet eruit als een grote kast met aan de voor- en achterkant een ronde opening. Deze openingen vormen een tunnel waar een smalle tafel doorheen kan schuiven. Uw kind ligt tijdens het onderzoek op deze smalle tafel. Deze tafel schuift langzaam door de opening. Het is een pijnloos onderzoek. Kinderen kunnen het liggen in de tunnel soms eng vinden, voorbereiden hierop is dan ook belangrijk.

Tijdens het onderzoek moet uw kind zo stil mogelijk liggen om een mooi driedimensionaal beeld te krijgen. Een CT-scan wordt gemaakt met röntgenstralen. Om niet de hele dag blootgesteld te worden aan deze röntgenstralen, bedient de laborant het apparaat vanuit een aangrenzende ruimte. Met een microfoon en luidspreker kan uw kind gewoon contact houden. Ook is er een raam aanwezig tussen de ruimtes. Een CT-scan duurt vaak 10 tot 20 minuten. Na een CT-scan kunt u uw kind direct mee naar huis nemen.

Hoe bereidt u een kind voor op een CT-scan?

Het maken van een CT-scan kan voor sommige kinderen best een indrukwekkende gebeurtenis zijn. U kunt uw kind het beste op de volgende dingen dan ook voorbeiden:

  • Op de onbekende omgeving van het ziekenhuis en de onbekende mensen die er werken
  • Dat uw kind tijdens het onderzoek op een smalle tafel ligt die omhoog en omlaag en naar voren en naar achteren geschoven kan worden. Deze tafel wordt in een tunnel geschoven die aan de achterkant open is (suggestie: playmobielpoppetje in wc-rolletje)
  • Dat uw kind zo stil mogelijk moet blijven liggen (suggestie: oefenen met stilliggen tijdens voorlezen).
  • Dat hand of been van uw kind wordt vastgehouden zodat uw kind merkt dat papa, mama of verzorger er is.
  • Dat het niet erg is als uw kind een keer moet niezen of hoesten.
  • Dat uw kind een knuffel mee mag nemen.
  • Dat uw kind een belletje in de hand kan krijgen om zelf te waarschuwen wanneer er iets aan de hand is.
  • Dat uw kind na het onderzoek weer mee naar huis mag, tenzij met de arts anders is afgesproken.

Waar gebeurt een CT-scan?

Een CT-scan gebeurt op de afdeling radiologie van CWZ.

Meer informatie over een CT-scan