Operatiekamer

Operatiekamer

Algemeen

De OK is 24 uur per dag, 365 dagen in het jaar open. Waneer u 's nachts met spoed geopereerd moet worden, staat er een OK-team klaar om u op te vangen. Het kan zijn dat de verpleegafdelingen vol zijn en er geen nieuwe patiënten meer bij kunnen. Als dit het geval is wordt u overgeplaatst naar een ander ziekenhuis.

Je kunt niet aan de operatiekleding zien wie de chirurg is of wie de anesthesiemedewerker. Iedereen op de OK draagt dezelfde kleding; een blauw OK-pak en speciale schoenen of klompen, die alleen op de ok worden gedragen. Ook draagt iedereen een OK-muts in verschillende kleuren om het haar te bedekken. Wel stelt iedereen zich van tevoren aan u voor, als daar tijd en gelegenheid voor is.

De operatiekamer is met de jaren behoorlijk veranderd. Waar de chirurgen vroeger met open ramen opereerden zijn ruimtes nu afgesloten en heerst er een hoge druk. Deze luchtdrukbeheersing is nodig om de lucht in de OK voor 99.9 procent 'schoon' te houden. 'Schoon' houdt in dat er geen bacteriën in de lucht zitten.

Ook is de apparatuur die op de operatiekamers gebruikt wordt, is door de jaren heen veranderd. Vaak worden er tijdens een operatie wel 10 verschillende soorten apparatuur gebruikt, waar hoge veiligheidseisen aan worden gesteld.

De operatiekamer bevat schone, koude lucht en afgesloten ruimtes, maar de kamer zelf is niet steriel. Alleen het te opereren gebied/lichaamsdeel wordt voor de operatie begint gedesinfecteerd. Het OK-team wast de handen 3 minuten voor de ingreep volgens een vast protocol. De handen zijn dan 'schoon', maar niet steriel. De operatiejassen, handschoenen, overige spullen, en het de instrumenten die gebruikt worden tijdens de ingreep zijn wel steriel.

De operatietafel is smal zodat het operatieteam overal makkelijk bij kan tijdens de operatie en niet helemaal over u heen hoeft te buigen. Tijdens uw operatie staan soms wel vijf mensen om u heen. Zij moeten allemaal makkelijk toegang moeten hebben tot het operatiegebied.

Het is gemiddeld 17 graden op een OK. De temperatuur wordt laag gehouden om de groei van bacteriën tegen te gaan. Als u stil ligt op de operatietafel kunt u snel afkoelen. Daarom zorgt de anesthesieassistent voor warme dekens en ligt u vaak op een warmwatermatras. Wanneer u slaapt legt de anesthesieassistent warme luchtdekens over de niet te opereren lichaamsdelen, zodat u goed op temperatuur blijft.

Voordat u wordt geopereerd, wordt het te opereren gebied gedesinfecteerd met een desinfecterende vloeistof. Deze heet chloorhexidine digluconaat 0.5% en is roze gekleurd. Er kan ook gele desinfectievloeistof worden gebruikt. Het kan geen kwaad en het is er gemakkelijk weer af te wassen.

Op de operatiekamer werken verschillende mensen die allemaal hun eigen taken en verantwoordelijkheden hebben:

Operateur

De operateur voert de operatie uit. Dit kunnen allerlei medisch specialisten zijn, bijvoorbeeld oogartsen, orthopedisch chirurgen, gynaecologen, urologen, KNO-artsen of neurochirurgen. Als coördinerend behandelaar is de operateur verantwoordelijk voor uw medische behandeling. De medisch specialist wordt vaak ondersteund door een arts-assistent en staat op de OK niet op een vaste plaats.

Arts-assistent

Een arts-assistent helpt de medisch specialist bij het uitvoeren van uw operatie. Hij staat altijd onder supervisie van de medisch specialist. Een arts-assistent legt zich toe op een medisch specialisme. Ook de arts-assistent heeft geen vaste plaats op OK.

Operatieassistent

De operatieassistent maakt aan het begin van de dag de OK bedrijfsklaar. Hij zorgt ervoor dat het instrumentarium aanwezig is en de apparatuur werkt. De operatieassistent voorziet de operateur tijdens de operatie van de juiste instrumenten op het juiste moment. Ook sluit hij alle apparatuur aan en houdt hij nauwlettend in de gaten wat er rondom de operatie gebeurt. Tevens bewaakt hij de steriliteit van de OK gedurende uw operatie. De operatieassistent staat naast of tegenover de operateur.

Anesthesioloog

De anesthesioloog geeft anesthesie/verdoving aan patiënten die geopereerd worden. In overleg met u zoekt de anesthesioloog naar een geschikte methode; narcose of lokale verdoving. Ook de anesthesioloog wordt vaak geassisteerd door een arts-assistent in opleiding tot anesthesioloog. Die staat altijd onder supervisie van de anesthesioloog. De anesthesioloog staat altijd aan uw hoofdeinde.

Anesthesiemedewerker

De anesthesiemedewerker haalt u op uit de holding en brengt u naar de OK, waar u voorbereid wordt op uw operatie. Hij zorgt er samen met de anesthesioloog voor dat u gaat slapen en in slaap blijft tijdens de operatie. Ook houdt de anesthesiemedewerker samen met de anesthesioloog uw hartslag, ademhaling en bloeddruk in de gaten. Hij rapporteert veranderingen in uw toestand tijdens de operatie aan de anesthesioloog en houdt alles bij in de computer. De anesthesiemedewerker staat bijna altijd aan uw hoofdeinde.