Veelgestelde vragen over bevallen

Ga je in het ziekenhuis bevallen of ben je benieuwd hoe bevallen in CWZ gaat? Lees hier de veelgestelde vragen. Bekijk ook de video-presentaties over hoe bevallen in CWZ gaat. Hierdoor weet je nog beter wat je kunt verwachten.

1. Vragen over de poliklinische bevalling

Wat gebeurt er als de poliklinische kamer bezet is?

In CWZ is er één poliklinische kamer met bevalbad. Als deze kamer bezet is, dan is het nog steeds mogelijk om poliklinisch met uw eigen verloskundige te bevallen bij ons.

U kunt dan gebruik maken van een van onze bevalsuites. Deze kamers worden ook gebruikt voor klinische bevallingen. Op deze kamers is geen bevalbad aanwezig. Er is ook geen mogelijkheid tot een opblaasbad. Wel is er een douche met een douchekruk. Ook hier kunt u gebruik maken van een bevalbal en/of een baarkruk.

Wilt u zekerheid hebben dat u gebruik kunt maken van een bevalbal of bijvoorbeeld een kruik? Dan raden wij u aan om dat zelf mee te nemen. 

Ga voor meer informatie naar deze video: Rondleiding: poliklinische bevalsuite met vast bad.

Wie zijn er aanwezig bij een poliklinische bevalling?

Als u poliklinisch komt bevallen in CWZ blijft uw eigen verloskundige bij u. Naast uw verloskundige mogen uw partner en/of naasten er altijd bij zijn als u dit wenst. Een verpleegkundige van het ziekenhuis ondersteunt uw eigen verloskundige met de bevalling.

Ga voor meer informatie naar deze video: Rondleiding: poliklinische bevalsuite met vast bad.

Wanneer wordt een poliklinische bevalling klinisch?

Er zijn meerdere redenen mogelijk waardoor uw bevalling klinisch zou kunnen worden. Voorbeelden hiervan zijn als het niet goed gaat met uzelf, als het niet goed gaat met uw baby en deze meer monitoring nodig heeft, of als u pijnstilling wenst.

Als uw bevalling klinisch wordt, gaat u naar een andere bevalsuite. Dit is noodzakelijk omdat er op de poliklinische kamer geen medische apparatuur is die wij nodig hebben om u en uw baby te kunnen controleren. De gynaecoloog neemt uw zorg over. Uw eigen verloskundige mag blijven als u dit wenst en als dit mogelijk is voor uw eigen verloskundige. U blijft dan op de bevalsuite tot u en uw baby weer naar huis mogen. 

Ga voor meer informatie naar deze video: Rondleiding: poliklinische bevalsuite met vast bad.

2. Vragen over de afdeling verloskunde

Poliklinische en klinische bevallingen: welke soorten kamers zijn er?

Er zijn twee soorten kamers:

  • poliklinische kamer voor een poliklinische bevalling
  • bevalsuite voor een medische (klinische) bevalling

U gaat bevallen in een bevalsuite als u een medische indicatie hebt, wordt ingeleid, of wordt ingestuurd door uw eerstelijns verloskundige.

Ga voor meer informatie over de afdeling en de bevalsuites naar deze video: Rondleiding: afdeling verloskunde.

Welke hulpmiddelen zijn aanwezig op de afdeling om mij te ondersteunen tijdens het opvangen van weeën?

  • In een bevalsuite (voor medische bevallingen) is een badkamer met douche en douchekruk aanwezig.
  • Op de afdeling hebben wij een baarkruk en twee bevalballen. Deze liggen dus niet standaard op iedere kamer. Wij hebben warme doeken (we bieden geen kruiken aan). Als u zeker wilt zijn van het gebruik van een bevalbal, kruik of voedingskussen moet u dit zelf van huis meenemen.
  • Wij hebben geen TENS apparaten op de afdeling.
  • Hulpmiddelen die van pas komen na uw bevalling, zoals kraamverband en handdoeken etc., bieden wij aan in het ziekenhuis. Wel is het wenselijk dat u uw eigen toiletartikelen en verzorgingsspullen mee neemt.
  • Bent u van plan flesvoeding te gaan geven? Neem dan uw eigen (uitgekookte) fles en voeding mee. Een kolf bieden wij wel aan.

Ga voor meer informatie over de afdeling en de bevalsuites naar deze video: Rondleiding: afdeling verloskunde.

Kun je tijdens een medische bevalling gebruik maken van het bevalbad?

  • Nee, dit is niet mogelijk.
  • Wij hebben alleen in de poliklinische kamer een bevalbad.
  • Op de andere bevalsuites is geen ruimte voor een opblaasbad. 

Wat zijn de voor- en nadelen van bevallen in CWZ? 

Ieder ziekenhuis in de regio zal u, uw partner en uw baby zo goed mogelijke zorg op maat leveren. Er zijn meerdere redenen waarom mensen kiezen voor CWZ.

Voordelen

  • Wij streven naar het samenhouden van het nieuwe gezin. We streven ernaar om uw nieuwe gezin tijdens uw volledige opname op dezelfde kamer te laten verblijven. Dit houdt in dat u bij het begin van de opname binnenkomt op een kamer, u hier bevalt en u hier pas weggaat als u en uw baby met ontslag mogen.
  • Uw partner heeft de mogelijkheid om op dezelfde kamer als u te blijven slapen.
  • Uw baby blijft ook bij u en uw partner op de kamer in zijn of haar eigen wiegje.
  • Als uw baby voor extra zorg moet worden opgenomen op de afdeling neonatologie, dan is er de mogelijkheid om uw baby dag en nacht op te zoeken.
  • Uw partner kan bij uw baby slapen zolang u nog opgenomen ligt op de afdeling verloskunde. Mag u naar huis, terwijl uw baby nog even opgenomen moet blijven op de afdeling neonatologie? Dan is er de mogelijkheid voor ‘rooming in’. Dit houdt in dat u de mogelijkheid krijgt om bij uw baby (op de kamer van uw baby) te verblijven zolang uw baby opgenomen blijft. 

Ga voor meer informatie naar deze video: Rondleiding: afdeling neonatologie.

Nadelen

  • Er is geen bad op de klinische bevalsuites. Wij hebben wel op iedere bevalsuite een badkamer met douche en douchekruk. 
  • Er is een kans dat de poliklinische kamer met bevalbad bezet is voor een andere bevalling. Het bevalbad kan niet worden gereserveerd. 

Zijn er leerlingen aanwezig bij mijn bevalling? 

CWZ is een leerziekenhuis, waarbij groei en ontwikkeling van de medewerkers centraal staat. Ook in de toekomst willen wij u de beste zorg kunnen bieden. Daarom faciliteren we leerlingen om te leren en te ontwikkelen.

Tijdens uw bevalling kan het gebeuren dat er zorgprofessionals in opleiding aan uw bed staan. Deze zorgprofessionals in opleiding krijgen ondersteuning door ervaren zorgpersoneel. 

Ga voor meer informatie naar deze video: Bevallen in het ziekenhuis: 1. de bevalling.

3. Vragen over CTG monitoring

Is continue CTG monitoring noodzakelijk?

CTG (cardiotocografie) is een vorm van monitoring die wij toepassen als u medisch gaat bevallen. Deze monitoring gebeurt door middel van twee knoppen op uw buik, die wij vastmaken middels twee banden om uw buik.

Wij doen dit om uw baby en uw weeén (contracties) goed in de gaten te kunnen houden. Zeker als blijkt dat uw kindje last heeft van de weeën, is het belangrijk dat we de conditie van uw baby goed in de gaten kunnen houden om eventueel vroegtijdig te helpen. De CTG-knoppen zijn draadloos, dus u kunt in principe vrij bewegen. 

Als de uitwendige registratie niet voldoende werkt, dan kan het nodig zijn om inwendige registratie toe te passen. Dit gebeurt met een schedelelektrode. Dit is een klein metalen spiraaltje dat net onder de hoofdhuid van de baby geplaatst wordt. Bij het plaatsen van een schedelelektrode is er altijd goede registratie van de hartslag van de baby. Zodra de baby is geboren, wordt de schedelelektrode verwijderd.

Ga voor meer informatie naar deze video: Bevallen in het ziekenhuis: 1. de bevalling.

4. Vragen over pijnstilling

Zijn er risico’s van pijnstilling voor mijn baby?

De ruggenprik en het remifentanil-pompje geven uit zichzelf geen risico’s voor uw baby. Wel kan uw baby last krijgen van de bijwerkingen bij u. Ga voor meer informatie over deze bijwerkingen en meer informatie over pijnstilling naar deze video: Bevallen in het CWZ: 4. Pijnstilling bij de bevalling.

Lage bloeddruk
Een voorbeeld van bijwerking van de ruggenprik is dat u een lage bloeddruk kan krijgen. Uw baby kan ook last krijgen van uw lage bloeddruk. Daarom zorgen we ervoor dat we bij beide vormen van pijnstilling u en uw baby goed in de gaten houden. Mocht de baby last krijgen van bijwerkingen dan hebben wij verschillende opties om u te helpen. Voor de lage bloeddruk kunnen wij u bijvoorbeeld medicatie geven om uw bloeddruk weer te laten stijge. Daardoor zal uw baby er ook minder last van krijgen.

Suf worden
Een ander voorbeeld is dat u wat suf wordt van het remifentanil-pompje. De medicatie komt deels ook bij de baby. We zetten de pomp uit als u gaat persen. Op het moment dat de baby geboren wordt, is alle medicatie uit de bloedbaan verdwenen. De baby heeft dan geen last meer van bijwerkingen.

Moet ik voor pijnstilling langer in het ziekenhuis opgenomen blijven?

Pijnstilling zonder medicijnen
Het is altijd mogelijk om gebruik te maken van een TENS-apparaat of een andere vorm van pijnstilling zonder medicijnen. Dit kan bij poliklinische en klinische bevallingen.

Pijnstilling met medicijnen (klinische bevalling)
Als u tijdens uw bevalling een vorm van pijnstilling met medicijnen wenst, is dit altijd een klinische bevalling. Dit betekent dat u niet op de poliklinische kamer kan bevallen. Er wordt een advies gegeven voor een ruggenprik of het remifentanil-pompje. Dit is afhankelijk van het beloop van de bevalling, de ontsluiting, de hoeveelste bevalling het voor u is en uw eigen wens.

Langer blijven?

  • Als u bevalt met pijnstilling, dan is er geen reden om langer opgenomen te moeten blijven in het ziekenhuis.
  • Dit is tenzij er complicaties tijdens de bevalling of het nageboortetijdperk plaatsvinden bij u of uw baby.

Ga voor meer informatie over pijnstilling naar deze video: Bevallen in het ziekenhuis: 4. Pijnstilling tijdens de bevalling.

Mag ik borstvoeding geven als ik pijnstilling heb gehad tijdens mijn bevalling?

U kunt bij alle vormen van pijnstilling borstvoeding geven aan uw baby.

Pijnstilling die door uw bloedbaan bij de baby en eventueel ook bij de moedermelk terecht komt, werkt snel weer uit. Daardoor heeft de pijnstilling uw lichaam al verlaten op het moment dat uw baby aan de borst wordt gelegd.

5. Vragen over inleidingen

Moet ik voor een inleiding opgenomen blijven in het ziekenhuis?

  • Als u ingeleid wordt met een balloncatheter (een foley) kan het zijn dat u met de balloncatheter naar huis gaat. Soms moet u in het ziekenhuis blijven. Dit heeft te maken met de reden waarom u wordt ingeleid.
  • Als u in het ziekenhuis blijft zullen we in de avond nog een CTG (hartfilmpje) van de baby maken. De volgende ochtend beoordelen we of uw bevalling kan worden doorgeleid door het breken van uw vliezen. Soms heeft u nog een keer een balloncatheter nodig of eventueel medicatie.
  • Als u met de balloncatheter naar huis mag, komt u ’s middags naar de afdeling om de balloncatheter in te brengen. Als we zien dat alles goed gaat met u en uw baby dan mag u daarna naar huis. De volgende ochtend komt u terug en gaat het vervolg hetzelfde als bij een opname. Als de balloncatheter er eerder uit is, of de bevalling komt spontaan op gang, dan kunt u contact opnemen met de afdeling. 
  • Als u ingeleid wordt met medicatie (misoprostol) dan blijft u altijd in het ziekenhuis opgenomen. We zullen dan iedere twee of vier uur kijken naar het effect hiervan.

Ga voor meer informatie naar deze video: Bevallen in het ziekenhuis: 2. De inleiding.

Hoe lang wachten we met het toedienen van weeënopwekkers na het breken van de vliezen?

  • Als we de bevalling inleiden, en als het uw eerste baby is, dan starten we direct na het breken van de vliezen met de weeënopwekkers.
  • Is het niet uw eerste baby, dan wachten we een uurtje met het aansluiten van de weeënopwekkers om te kijken of uw weeën vanzelf op gang komen. Als het niet uw eerste bevalling is, is de kans namelijk groter dat uw lichaam uit zichzelf reageert. Het maakt dan weeën door de hormonen die vrij komen bij het breken van de vliezen. Dit komt omdat uw lichaam dit al eens eerder heeft gedaan.
  • Bij weeënopwekkers beginnen we in een lage dosering. We verhogen deze afhankelijk van de weeën en de ontsluiting. Later tijdens de inleiding kunnen de weeënopwekkers ook omlaag of zelfs uitgezet worden.

Ga voor meer informatie naar deze video: Bevallen in het ziekenhuis: 2. De inleiding.

6. Vragen over medische ingrepen

Is een medische ingreep altijd noodzakelijk?

  • Medische ingrepen, zoals een knip (episiotomie), kunstverlossing of keizersnede worden alleen bij een goede indicatie uitgevoerd.
  • Een voorbeeld van zo’n indicatie is als de baby hulp nodig heeft en de baby sneller geboren moet gaan worden.
  • Een ander voorbeeld is als de bevalling lange tijd niet vordert, of als de baby niet in de goede positie ligt.
  • Een arts of verloskundige beoordeelt of er een medische ingreep plaats moet vinden. Dit wordt altijd met u besproken. Er wordt altijd toestemming gevraagd voor de ingreep. Deze ingrepen worden alleen uitgevoerd als hier een medische noodzaak voor is.

Ga voor meer informatie naar deze video: Bevallen in het ziekenhuis: 3. de kunstverlossing.

Moet er altijd een knip gezet worden bij een vacuümextractie?

Bij een vacuümextractie krijgt u bijna altijd een knip (episiotomie) na verdoving. Dit doen wij om twee redenen:

  1. Bij een vacuümextractie is het belangrijk dat er voldoende ruimte is voor de geboorte van de baby.
  2. Daarnaast is de kans op ernstig uitscheuren (een totaalruptuur) groter bij een vacuümextractie. Dit komt door de snellere manier waarop de baby geboren wordt. Om een totaalruptuur te voorkomen, krijgt u dan een knip.

Ga voor meer informatie naar deze video: Bevallen in het ziekenhuis: 3. de kunstverlossing.

7. Vragen over de keizersnede

Wanneer wordt er gekozen voor een keizersnede?

Er zijn twee soorten keizersnede: een geplande keizersnede en een spoedkeizersnede.

Geplande keizersnede (gentle sectio)

  • Als er tijdens uw zwangerschap besloten is dat er een indicatie is voor een keizersnede, vindt er een vriendelijke keizersnede plaats. Dit heet een gentle sectio.
  • Een voorbeeld van een indicatie is een afwijkende ligging van de baby, of als u eerder al een keizersnede heeft gehad. 
  • Bij deze keizersnede ligt de focus op rust en een ontspannen sfeer. Er is dan aandacht voor bijvoorbeeld huid-op-huid contact en het uit laten kloppen van de navelstreng.

Ga voor meer informatie naar deze video: Vriendelijke keizersnede - gentle sectio.

Spoedkeizersnede

  • Als er tijdens uw bevalling zelf een indicatie is voor een keizersnede, vindt er een spoedkeizersnede plaats. 
  • Een voorbeeld voor zo’n indicatie is als uw ontsluiting niet vordert.
  • Een ander voorbeeld is als uw baby met spoed geboren moet worden en er is op dat moment geen vacuümextractie mogelijk.

Bij beide soorten keizersneden

  • Bij beide soorten keizersneden kan er een partner of naaste aanwezig zijn.
  • De geboorte van uw kindje kunt u zien door een doorzichtig scherm. Het is niet mogelijk om de baby zelf aan te pakken.
  • In principe krijgt u bij beide soorten keizersnede een ruggenprik. Heel soms is algehele narcose nodig. Dan moet uw partner of naaste wachten in de ruimte naast de operatiekamer waar ook uw baby na de geboorte naar toe gaat.
  • Als u wilt kunnen er tijdens de geboorte foto’s gemaakt worden.
  • Uw partner of naaste blijft, als u dit niet kan zijn, te allen tijde bij uw baby.