Halsslagadervernauwing

De wand van de halsslagader wordt steeds harder en verkalkt.

De belangrijkste slagaders in het hoofd zijn de linker- en rechter halsslagader. Ze lopen van de aorta vlak boven het hart naar het gezicht en de hersenen.

Samen met nog een paar andere slagaders zorgen zij voor het bloed naar de hersenen. Slagaderverkalking zorgt voor een vernauwing van de slagader. Dit betekent dat de wand van de slagader verkalkt en steeds harder wordt. Hierdoor kan er minder bloed door de slagader naar de hersenen. Ook kan slagaderverkalking zorgen voor een ‘embolie’. Dit is een propje dat via de slagaders ervoor kan zorgen dat er verder in het traject geen bloed meer door een bloedvat kan. Deze propjes zijn het grootste risico op een beroerte.

Toon meer

Klachten / symptomen halsslagadervernauwing

Als uw halsslagader vernauwd of zelfs afgesloten is, hoeft dit niet altijd klachten te geven. Als een halsslagadervernauwing wel voor klachten zorgt, kan dit leiden tot een beroerte. Klachten bij een beroerte zijn:

  • u bent verlamd aan één kant
  • u heeft moeite met zien of bent blind
  • u heeft last van spraakstoornissen.

Driekwart van alle mensen die een beroerte krijgt, heeft hiervoor kortdurende verschijnselen. Dit worden TIA’s genoemd. TIA’s zijn een waarschuwing voor een beroerte. Klachten bij een TIA zijn:

  • u kunt niet meer duidelijk praten
  • uw gezicht trekt scheef
  • u kunt uw hand niet goed meer gebruiken
  • u kunt niet goed meer zien of u bent blind.

Deze verschijnselen kunnen enkele minuten tot een half uur duren. Heel soms duren de uitvalverschijnselen langer maar ze zijn uiterlijk binnen 24 uur hersteld. Als u deze verschijnselen herkent is het verstandig om uzelf snel te laten onderzoeken. Hierdoor wordt de kans op een beroerte een stuk kleiner.

Waarom naar CWZ met een halsslagadervernauwing?

Als u last heeft van bovenstaande klachten, dan is het verstandig om u te laten onderzoeken. CWZ is hier de goede plek voor. We hebben een speciale TIA-service. Als u een TIA heeft gehad, doorloopt u binnen één dag verschillende onderzoeken. Zo wordt snel duidelijk wat de oorzaak van uw klachten is. Als u behandeld moet worden, staan er ervaren artsen voor u klaar. De goede kwaliteit van onze vaatzorg, bijvoorbeeld voor een halsslagadervernauwing, is bekroond met het vaatkeurmerk in 2013. 

Folder