Uitzaaiing borstkanker

In CWZ Nijmegen kunt u terecht voor onderzoek en behandeling van borstkanker. Op deze pagina informatie over uitzaaiingen bij borstkanker.

Kankercellen kunnen zich verplaatsen via het bloed en/of de lymfe. 

Hoe werkt het lymfestelsel?

Het lymfestelsel bestaat uit:

  • lymfevaten
  • lymfeklieren
  • lymfeklierweefsel (het weefsel bevindt zich in verschillende organen)

Het lymfestelsel speelt een belangrijke rol bij de afweer van ons lichaam. Onze afweer verdedigt ons tegen virussen, bacteriën en andere organismen die ons ziek kunnen maken.

Lymfeklieren

Lymfeklieren zijn de zuiveringsstations van het lymfestelsel: daarin worden ziekteverwekkers, vooral bacteriën en virussen, onschadelijk gemaakt. Op diverse plaatsen in ons lichaam komen groepen lymfeklieren voor, de 'lymfeklierregio's'.

Lymfeklierweefsel

Lymfeklierweefsel komt - behalve in de lymfeklieren - ook voor in andere organen, zoals in de keelholte, de milt, de darmwand en het beenmerg.

Lymfeklieruitzaaiing

Kankercellen kunnen losraken van een tumor en in een lymfevat terechtkomen. In de lymfeklier(en) waar de kankercellen als eerste langskomen, kan dan een nieuwe tumor ontstaan: een lymfeklieruitzaaiing.

Metastasen

Van een kwaadaardige tumor kunnen cellen loslaten. Deze cellen kunnen via het bloed en/of de lymfe elders in het lichaam terecht komen en ook daar uitgroeien tot gezwellen. Dit zijn uitzaaiingen (metastasen).

Meer over uitzaaiingen bij kanker

Website KWF Kankerbestrijding

An Molenaar over uitgezaaide borstkanker

Na 17 jaar is de borstkanker bij An Molenaar alsnog uitgezaaid. Ze zal niet meer genezen, maar samen met haar oncoloog maakt ze er het beste van.

An Molenaar,
patiënt Oncologie
Lees haar verhaal