Stadium borstkanker

In CWZ Nijmegen kunt u terecht voor onderzoek en behandeling van borstkanker. Op deze pagina informatie over stadium borstkanker.

Hoe wordt het stadium van borstkanker bepaald?

Dit gebeurt aan de hand van:

  • De grootte van de tumor en de mate van doorgroei in het omringende weefsel. Dit wordt aangeduid met de 'T' van tumor.
  • De aanwezigheid van uitzaaiingen in de lymfeklieren. Dit wordt aangeduid met de 'N' van 'node' (= Engels voor lymfeklier).
  • De aanwezigheid van uitzaaiingen op afstand. Dit wordt aangeduid met de 'M' van metastase.

Deze zogenaamde TNM-classificatie geeft met behulp van cijfers aan hoe ver de ziekte is voortgeschreden. De indelingen bestaan per soort kanker. In het algemeen geldt: hoe hoger het cijfer, hoe ernstiger de situatie is. Vraagt u uw arts zo nodig om informatie over het stadium van uw ziekte, mocht hij daar niets over zeggen. Vraag ook om uitleg, mocht u niet helemaal begrijpen wat de stadiumindeling in uw geval betekent.

Stadium van borstkanker bepaalt de behandelmogelijkheden

Uw arts neemt op basis van het soort kanker en het stadium ervan met u door welke behandelmogelijkheden er zijn. In de meeste gevallen zal hij uw situatie van tevoren hebben doorgesproken met een team van gespecialiseerde artsen, bijvoorbeeld een chirurg, internist-oncoloog, patholoog, radioloog en de radiotherapeut. In alle ziekenhuizen in Nederland zijn hierbij ook specialisten vanuit andere ziekenhuizen betrokken bij de zogeheten oncologiebespreking. U krijgt dan automatisch al een second opinion.