280.000 euro voor onderzoek naar fusie MRI en pathologie bij prostaatkanker door CWZ en Radboudumc

26 april 2024

Gisteren 25 april zijn 4 onderzoeksprojecten gehonoreerd in het promotiefonds van het Radboudumc en de regionale ziekenhuizen.

Winnaars gezamenlijke onderzoeksprojecten Radboudumc en regionale ziekenhuizen

Gisteren 25 april zijn 4 onderzoeksprojecten gehonoreerd in het promotiefonds van het Radboudumc en de regionale ziekenhuizen. Dit gebeurde tijdens het Regional Junior Researcher Event. CWZ-uroloog Jean Paul van Basten en Geert Litjens, hoogleraar Al voor analyse van medische beelden in de pathologie en radiologie in Radboudumc, kregen 280.000,- euro subsidie voor onderzoek naar fusie van beelden van MRI en pathologie bij prostaatkanker.

Kennis uit beide ziekenhuizen bundelen

Het project heeft als doel de persoonlijke behandelbeslissingen voor prostaatkankerpatiënten binnen het bestaande Prosper-netwerk van Radboudumc en partners te verbeteren. CWZ speelt een centrale rol in robotondersteunde radicale prostatectomie (RARP) en is medeaanvrager in dit initiatief. In CWZ is het STZ topklinisch expertisecentrum prostaatkanker gevestigd.
Prostaatkankerzorg is essentieel voor Radboudumc en CWZ, waarbij elke instelling zich richt op verschillende aspecten. Radboudumc is gespecialiseerd in diagnostiek, met name op gebieden zoals MRI en de toepassing van AI in radiologie en pathologie. Ondertussen blinkt CWZ uit in RARP-operaties en de verbetering van chirurgische resultaten. De samenwerking tussen de twee centra aan klinische zijde is al goed gevestigd, met gedeelde urologen.
We kunnen effectief gebruik maken van de complementaire kennis en expertise van beide centra door de gezamenlijke onderzoeksinspanningen op het gebied van prostaatkanker te verdiepen. Radboudumc draagt bij aan haar deskundigheid in AI en identificeert voorspellende biomarkers, terwijl CWZ zijn ervaring meebrengt in het op maat maken van chirurgische behandelingen voor prostaatkankerpatiënten.

Regionale banden versterken

Het Radboudumc Academisch Medisch Netwerk is een initiatief om de banden tussen het Radboudumc en CWZ, het Jeroen Bosch Ziekenhuis, Ziekenhuis Rijnstate en de Sint Maartenskliniek te versterken. De ziekenhuizen hebben een regionale gezamenlijke ambitie op het gebied van onderzoek: Innovatie en persoonsgerichte netwerkzorg.  Om deze ambitie te verwezenlijken investeren de ziekenhuizen in onderzoeksprojecten, waarbij onderzoekers van CWZ, JBZ, Rijnstate en SMK samenwerken met onderzoekers van Radboudumc. Na het succes van de vorige jaren zijn er opnieuw vier Junior Onderzoekers-plaatsen toegekend. In totaal bedraagt de subsidie ruim 1.1 miljoen euro. Lees meer over alle projecten op de website van Radboudumc.