Behandeling prikkelbare darm syndroom

De laatste jaren zijn meerdere behandelingen voor PDS ontwikkeld. Hier vindt u alleen de behandelingen met een relatief grote kans dat ze u gaan helpen.

Hoe verlopen behandelingen bij PDS?

De laatste jaren is veel onderzoek gedaan naar effectieve behandelingen bij PDS. In CWZ werken we aan de hand van het reduce PDS project. Hieronder vindt u alle behandelingen in het behandelplan bij prikkelbare darm syndroom op gebied van voeging, therapie, pillen die werken via de buik (darmen) en pillen die werken via het hoofd.

Extra medicijnen
Naast deze behandelingen kan de arts of de verpleegkundig specialist nog symptomatische medicijnen extra toevoegen. Bij obstipatie is dit medicijn om de ontlasting dunner te maken en bij diarree om de ontlasting dikker te maken.

FODMAP dieet

FODMAP staat voor Ferentation of Oligosaccharids, Disaccharides, Monosaccharids And Polyols. Deze stofjes zijn restanten van koolhydraten in onze voeding. Wanneer deze stofjes ‘vergist’ worden in de dikke darm ontstaan er gassen die verantwoordelijk kunnen zijn voor PDS-klachten.

Eliminatiedieet (glutenvrij of lactose arm dieet)

Ongeveer 70% van de patiënten met PDS heeft het gevoel dat voedsel de klachten veroorzaken of verergeren. Voor hen kan het nuttig zijn om te onderzoeken welke stoffen of voeding hiervoor verantwoordelijk zijn. Dit gaat vaak onder begeleiding van een diëtist.

Probiotica

Probiotica zijn levende micro-organismen, die een gunstig effect kunnen hebben op de darmflora. Een deel van de oorzaak van PDS kan liggen in een afwijkende samenstelling van de darmflora. Probiotica kan helpen de darmflora te beïnvloeden.

Hypnotherapie

Tijdens deze behandeling leert de hypnotherapeut mensen onder hypnose hun darm positief te beïnvloeden. Bij een aanzienlijk deel van de mensen met PDS kunnen klachten afnemen.

Acupunctuur

Er is bij een prikkelbare darm vaak sprake van een plaatselijke stagnering van energie. De acupuncturist zal proberen de verstoring op te heffen en de doorstroming van de energie te bevorderen. Hierdoor kunnen de klachten verminderen.

Pepermuntoliecapsules

De menthol uit de pepermuntolie kan de wand van de darmen ontspanning en verlichting geven. Het is hierbij wel van belang om capsules in te nemen die bestand zijn tegen het maagzuur. Zodat de menthol pas in de darmen vrij komt.

Spasmolytica

Spasmolytica zijn geneesmiddelen die een verslappende werking op de spieren van het maagdarmkanaal hebben. Bij PDS kan er te veel spanning en krampen van de spieren in de darmen optreden. Spasmolytica kunnen deze spanning en krampen verminderen.

Iberogast

Iberogast is een kruiden mengsel wat invloed heeft op de bewegelijkheid van de spieren van de maag, krampen in het maag-darm kanaal kan verminderen, de zenuwen van het maag-darm kanaal naar de hersenen minder gevoelig maakt. En de darmklachten verminderen.

Amitriptyline

Amitriptyline valt onder de groep antidepressiva, echter kan dit medicijn in hele lage dosering voorgeschreven worden bij PDS. Amitriptyline verlaagd de (pijn)prikkelgeleiding van het maag-darm-stelsel naar de hersenen waardoor er minder buikpijn ervaren wordt.

Citalopram

Citalopram valt onder de groep antidepressiva, echter kan dit medicijn in hele lage dosering voorgeschreven worden bij PDS. Citalopram verlaagd de (pijn)prikkelgeleiding van het maag-darm-stelsel naar de hersenen waardoor er minder buikpijn ervaren wordt.

Wat kunt u verder zelf doen?

Eet gezond en gevarieerd
Eet regelmatig en gebruik een gezonde en gevarieerde voeding met zo min mogelijk toevoegingen (geen kant en klare maaltijden). Een gezonde en gevarieerde voeding bevat alle voedingsstoffen die u dagelijks nodig hebt. De ‘Schijf van Vijf’ van het Voedingscentrum vormt de basis voor het samenstellen van een gezonde maaltijd.

Drink voldoende
Voor een goede darmwerking is het belangrijk om dagelijks anderhalf tot twee liter vocht te drinken.

Zorg voor voldoende beweging
Door regelmatig te bewegen wordt de darmbeweging gestimuleerd. Dit is belangrijk voor een goede spijsvertering. Ook kunt u verstopping hierdoor voorkomen.

Vermijd stress
Stress is niet de oorzaak van PDS, maar het kan de klachten wel verergeren. Er zijn verschillende manieren om stress te verminderen. Dit kan door ontspanningsoefeningen, yoga of meditatie, maar ook door beweging (wandelen, fietsen, zwemmen) of door te sporten.

Stop met roken
Voor uw algehele gezondheid is het verstandig om niet te roken.