Thuis kunnen voelen in CWZ tijdens de stervensfase

04 mei 2021

Met Vlinder is het mogelijk om een ziekenhuiskamer huiselijker maken, zowel voor de patiënt als naasten.

Vlinder patiëntenkamer| CWZ Nijmgen

Regelmatig komt het voor dat mensen die niet lang meer te leven hebben, komen te overlijden in het ziekenhuis. Voor de een is dit wenselijk, maar voor de meesten is dit niet hoe ze hun laatste dagen voor ogen hadden. Zij zijn in deze fase het liefst in een vertrouwde omgeving, dicht bij zijn of haar dierbaren. Helaas is dit niet altijd een optie. CWZ vindt het daarom extra belangrijk dat patiënten en naasten zich wel thuis kunnen voelen. Vanaf vandaag is het mogelijk om gebruik te maken van Vlinder. Met Vlinder is het mogelijk om een ziekenhuiskamer comfortabeler en huiselijker te maken, zowel voor de patiënt als naasten.

Sfeer, rust en comfort

‘Eigenlijk is Vlinder een soort verplaatsbaar hospice. Een middel wat bestaat uit verschillende onderdelen waarmee we de ruimte meer als ‘thuis’ kunnen laten voelen. Een gevoel dat bestaat uit warmte, vertrouwdheid en de aanwezigheid van naasten’, vertelt één van de initiatiefnemers Lisa Franken, senior verpleegkundige in CWZ. Samen met verpleegkundigen Helga Aalders (palliatief en ondersteunend team) en Jemaine Knol (Acute Opname Afdeling) is zij op het idee van Vlinder gekomen. Helga vult aan, ‘Patiënten die in het ziekenhuis overlijden verdienen extra aandacht en goede zorg. Rust, comfort en een warme sfeer zijn hierin belangrijk. We wilden daarnaast ook meer doen voor de naasten. Het waken in een stervensfase is namelijk een behoorlijk intensieve en emotionele periode, maar ontzettend belangrijk. Met Vlinder hopen we ook hen steun te kunnen bieden.’

De kracht van Vlinder

Vlinder richt zich niet alleen op de sfeer, maar ook op het maken van mooie herinneringen, troost, comfort en afleiding tijdens het waken. Jemaine schetst een beeld van wat Vlinder is, ‘De naam Vlinder hebben we natuurlijk niet voor niets gekozen. Een vlinder verplaatst zich makkelijk en staat bekend als het symbool voor transformatie. Deze kenmerken zien we ook terug in het project Vlinder. Vlinder is namelijk een eenvoudig te verplaatsen kar met daarop verschillende onderdelen om een standaard kamer in korte tijd aangenamer te maken en op te frissen. Denk aan een comfortabele stoel, elektrische kaarsen, kleurrijke lampen, een bluetooth box, massage olie en een gedichten- en herinneringsboek. Dit laatste helpt om mooie momenten te creëren voor de familie. Vlinder is gemakkelijk te verplaatsen van kamer naar kamer, waardoor een standaard kamer in een korte tijd met weinig inspanning huiselijk gemaakt kan worden. De onderdelen in Vlinder zijn mogelijk gemaakt dankzij stichting Vrienden van CWZ. Zij zorgen voor net dat beetje extra aandacht en maken zich hard voor het welzijn van de patiënt en hun dierbaren.

Inzet Vlinder

Vlinder is er voor patiënten die terminaal ziek zijn en op korte termijn in het ziekenhuis komen te overlijden. Familieleden kunnen bij de afdeling aangeven dat ze gebruik willen maken van Vlinder. De afdeling zorgt er vervolgens voor dat Vlinder bij beschikbaarheid naar de familieleden wordt gebracht. ‘Het mooie aan dit project vind ik ook dat het hele ziekenhuis een steentje bijdraagt. We doen dit namelijk samen. Alleen zo kunnen we de juiste zorg op dat moment bieden’, vertelt Helga.

Mini Vlinder

Voor patiënten die in isolatie liggen en komen te overlijden is er Mini Vlinder. Dit is een kleine versie van Vlinder met onderdelen die na gebruik niet meer worden ingezet of die de familieleden mee naar huis kunnen nemen.

Vrienden van CWZ

Vrienden van CWZ zet zich in voor het welzijn van patiënten en zorgt voor net dat beetje extra aandacht. Ze realiseren voorzieningen, activiteiten en geschenken om het voor patiënten en hun dierbaren zo aangenaam mogelijk te maken. Meer weten over de stichting en gerealiseerde doelen? Kijk op de website of volg de stichting via Facebook.