Dagboek voor ouders van te vroeg geboren kindjes ontzettend waardevol

14 maart 2022

Een te vroeg geboren kindje, dat is even schrikken. Het Kleine Kanjer dagboek helpt met het verwerken van deze emotionele achtbaan.

Dagboek neonatologie

Prematuren dagboek

Een te vroeg geboren kindje. Dat is even schrikken en niet helemaal wat je als ouders had verwacht. De kleinste kleertjes zijn nog te groot voor de kleine en de mijlpalen zien er voor het gezin net wat anders uit. Een spannende en soms confronterende periode, wat veel impact heeft op het hele gezin. De afdeling neonatologie in CWZ wilde graag meer doen dan alleen de best mogelijke zorg bieden. Daarom geven zij, in samenwerking met stichting Vrienden van CWZ, ouders van een te vroeg geboren baby het ‘Kleine Kanjer-dagboek’ mee.

Het dagboek is een invulboek waarin ouders hun eigen mijlpalen, verhalen en emoties kunnen opschrijven om dit later nog eens rustig na te lezen als de hectiek minder is geworden. Niet alleen is dit een bijzonder en waardevol geschenk, het is ook iets moois om later samen met het kindje naar te kijken. Zo is het als ouder mogelijk om te laten zien hoe bijzonder en speciaal de eerste momenten op deze wereld waren.

Hé Kleine Kanjer!

Van te voren is het nooit te zeggen hoelang een kindje op de afdeling blijft en hoelang deze intensieve periode gaat duren. Dit is in elke situatie anders en hangt af van het verloop van de zwangerschap en kraamtijd. Carola Helwegen, neonatologie en obstetrie verpleegkundige in CWZ, vertelt hier meer over: ‘Kindjes die te vroeg geboren zijn, ook wel prematuren genoemd, kunnen voor enkele dagen bij ons op de afdeling liggen. Maar er zijn ook kindjes die bijvoorbeeld al met 25 weken in een academisch ziekenhuis worden geboren. Na een aantal weken komen ze dan naar CWZ, waar ze soms nog wel twee tot drie maanden kunnen liggen. Het is een heftige en emotionele periode voor ouders. Of het nu om een paar dagen of een paar maanden gaat, het is niet wat je als ouder van te voren gedacht had.’

' We doen er alles aan om de ouders echt ouder te laten voelen' .

Een emotionele achtbaan

Ouders van de pas geboren kinderen maken in een korte tijd veel mee, wat zorgt voor stress, vermoeidheid en verwarring. ‘Ouders voelen zich soms nog geen mama of papa. Dat vinden we moeilijk om te zien. Het is daardoor soms lastig om bepaalde emoties te verwerken en een plaats te geven. Als afdeling proberen we ze daarin zoveel mogelijk te ondersteunen. We zorgen voor momenten waarbij ze zich echt ouder kunnen voelen. Het ervaren van huid op huid contact met beide ouders is hier een voorbeeld van. Dit is in de eerste maanden erg belangrijk, voor zowel het kindje als de ouders. We doen er alles aan om de ouders echt ouder te laten voelen.’, vertelt Carola.

Een kijkje in de keuken

Op de afdeling neonatologie gebeurt er veel. Geen enkele situatie of kindje is hetzelfde en daarom is elke dag anders. Carola omschrijft een aantal van haar werkzaamheden die ze al jaren met liefde uitvoert binnen CWZ: ‘We begeleiden en coachen ouders bij de zorg van hun kwetsbare te vroeg geboren kindje. Dit zijn bijvoorbeeld medische handelingen, maar ook handelingen die meestal vanzelfsprekend zijn, maar met een te vroeg geboren kindje lastiger gaan. Denk aan voeden, wassen en verzorgen. Het is ontzettend belangrijk om de ouders vanaf het begin van de geboorte te betrekken bij de verzorging van hun kindje. We stemmen samen met de ouders de zorg van het kindje af. We doen het écht allemaal samen met de ouders’. 

Alle eerste momenten in een dagboek

Een te vroeg geboren baby is kwetsbaar en de periode is soms erg heftig. Door deze emoties is het lastig alle fijne en minder fijne momenten te onthouden of te verwerken. Daarvoor is het ‘Kleine Kanjer-dagboek’. Een dagboek waar de ouders het eerste levensjaar de groei en mijlpalen van hun kindje kunnen bijhouden. In het dagboek kunnen ze niet alleen eigen verhalen kwijt maar ook foto’s, kaartjes en andere knipsels. Daarnaast kunnen verpleegkundigen en bezoek ook iets achterlaten in het boek.

Per week zijn er een aantal vragen die ouders kunnen invullen zoals ‘Buidel ik veel?’, ‘Gebruik ik medicijnen?’, ‘Hoeveel weeg ik nu?’. Het dagboek biedt de mogelijkheid om te beginnen bij 25 weken en stopt als de baby 12 maanden is. Zo kunnen ouders ook als de baby thuis is de momenten vastleggen. Carola geeft aan dat op haar afdeling de dagboeken behoorlijk geliefd zijn. ‘Dit dagboek ontzettend waardevol en dus belangrijk. We vragen dan ook aan alle ouders van een prematuur geboren kindje of ze graag een dagboek willen om hun proces in te verwerken. Het is belangrijk om de dagelijkse dingen op te schrijven, om er later nog eens op terug te kunnen kijken. Wij geven al sinds 2013 deze dagboeken en krijgen alleen maar positieve reacties hierop. We zijn dan ook blij dat we dankzij stichting Vrienden van CWZ weer een nieuwe voorraad hebben op onze afdeling.’

Het Kleine Kanjer-dagboek wordt in CWZ aangeboden aan alle ouders die een te vroeg geboren baby hebben. Hiermee wil afdeling neonatologie samen met stichting Vrienden van CWZ net dat beetje extra aandacht geven aan ouders.

Vrienden van CWZ

Vrienden van CWZ zet zich in voor het welzijn van patiënten en zorgt voor net dat beetje extra aandacht. Ze realiseren voorzieningen, activiteiten en geschenken om het voor patiënten en hun dierbaren zo aangenaam mogelijk te maken. Meer weten over de stichting en gerealiseerde doelen? Kijk op de website of volg de stichting via Facebook of LinkedIn.

Blijf op de hoogte

Blijf automatisch op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, projecten en acties via de gratis nieuwsbrief. U ontvangt de nieuwsbrief 2 keer per jaar. Ja, ik wil me aanmelden.