Nieuw: ‘beweegborden’ brengen patiënt in beweging

02 december 2021
Beweegborden | Vrienden van CWZ

Beweegborden | Vrienden van CWZ

Wanneer patiënten langdurig zijn opgenomen in het ziekenhuis bewegen zij vaak weinig. Want ziek zijn, is op bed liggen, denkt men vaak. Maar juist als je ziek bent, is blijven bewegen erg belangrijk. Door te bewegen tijdens ziekenhuisopname voorkomt de patiënt complicaties en wordt de kans op een beter herstel vergroot. Om deze reden introduceerden neurologieverpleegkundigen Marjon Migchielsen, Annemieke Roelofs en Tessa Janssen in samenwerking met stichting Vrienden van CWZ ‘beweegborden’ op de afdeling.

Wat is een beweegbord?

Een beweegbord is een middel om de patiënt zoveel mogelijk te stimuleren tot beweging binnen de mogelijkheden die er zijn in een ziekenhuis. Met behulp van pictogrammen wordt op het bord aangegeven wat de patiënt zelf kan doen aan beweging en waar ondersteuning bij nodig is. De pictogrammen geven bijvoorbeeld aan of de patiënt uit bed kan, hoeveel minuten per dag de patiënt mag bewegen en welke hulpmiddelen hierbij nodig zijn. Zo zijn de bewegingen speciaal op de patiënt afgestemd en kan dit veilig gebeuren. ‘We zien ook vaak dat de familie vragen heeft: ‘mag moeders een stukje lopen?’ of ‘hoe komt vader uit bed?’. De beweegborden bieden dus niet alleen duidelijkheid aan de patiënt en verpleging, maar ook aan familie en naasten’, legt Annemieke uit.

Beweegborden ondersteunen bij herstel en structuur

Weinig bewegen tijdens een ziekenhuisopname kan nadelige gevolgen hebben, zoals achteruitgang van de mobiliteit, verminderde conditie, afname van spierkracht, meer kans op complicaties en een langere opnameduur. Dit maakt bewegen dus erg belangrijk, maar de beweegborden zijn niet alleen hiervoor van belang. ‘Eigenlijk gaan de beweegborden om meer dan alleen bewegen. De borden zijn een middel om zo normaal mogelijk door een ziekenhuisopname te komen, met een ritme dat lijkt op dat van thuis. De borden bieden dus een stukje structuur’, vertelt Tessa. Op de beweegborden staan tips zoals het dragen van stevige schoenen, het gebruik maken van een rollator of ander hulpmiddel, maar ook het dragen van een bril en of gehoorapparatuur. Dit alles maakt de thuiskomst na opname dus gemakkelijker.

Een ziekenhuiscultuur van bewegen

De aanvraag van de beweegborden sluit goed aan bij het aandachtsveld van zeventigplussers, waar Marjon, Annemieke en Tessa zich voor inzetten. Vooral ouderen gaan snel achteruit als ze veel op bed liggen. Zij hebben minder reserves, legt Marjon uit. De initiatiefneemsters willen de ziekenhuiscultuur van ziek zijn en op bed liggen veranderen naar ziek zijn en bewegen. ‘De cultuur in het ziekenhuis is dat mensen veel op bed liggen. Terwijl bewegen juist zorgt voor een kortere opname en beter herstel’, vertelt Marjon. De drie neurologieverpleegkundigen zijn het erover eens dat eigenlijk alle afdelingen in CWZ wel een beweegbord kunnen gebruiken. Deze cultuurverandering past bij de missie van Vrienden van CWZ om mensen in beweging te brengen. Mentaal, zodat ze weer vertrouwen krijgen en de regie kunnen pakken in hun leven. Maar ook fysiek, zodat ze een actieve bijdrage kunnen leveren aan herstel, behoud van conditie of minder snelle achteruitgang. Joost Engel, bestuurslid van Vrienden van CWZ, vult aan: ‘We vinden het als stichting belangrijk om dit project te steunen, omdat vitaliteit en bewegen hoog op onze agenda staat. Hiermee willen we net iets extra’s betekenen in het welzijn van de patiënt. De beweegborden zijn een prachtig initiatief van de verpleegkundigen om nog iets meer te kunnen betekenen voor patiënten en familieleden.’ De beweegborden zijn dan ook en mooi middel om hieraan bij te dragen.

Vrienden van CWZ

Vrienden van CWZ zet zich in voor het welzijn van patiënten en zorgt voor net dat beetje extra aandacht. Ze realiseren voorzieningen, activiteiten en geschenken om het voor patiënten en hun dierbaren zo aangenaam mogelijk te maken. Meer weten over de stichting en gerealiseerde doelen? Kijk op de website of volg de stichting via Facebook of LinkedIn.

Blijf op de hoogte

Blijf automatisch op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, projecten en acties via de gratis nieuwsbrief. U ontvangt de nieuwsbrief 2 keer per jaar. Ja, ik wil me aanmelden.