Expertisecentra

CWZ heeft op een aantal gebieden unieke expertise. Het gaat om bovengemiddeld complexe aandoeningen, waarbij de patiëntenzorg is verweven met opleiding en wetenschappelijk onderzoek in topklinische zorg. Voor deze zorg kunnen mensen niet in elk ziekenhuis terecht.

Expertisecentra STZ

CWZ heeft 5 topklinische expertisecentra (TEC) erkend door Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen

STZ TEC prostaatkanker expertisecentrum

Dit centrum staat voor excellente, innovatieve diagnostiek en behandelingen voor alle stadia van prostaatkanker. Het centrum is koploper robotoperaties. 

STZ TEC expertisecentrum knie (patellofemorale chirurgie)

Dit expertisecentrum biedt unieke expertise op het gebied van knieschijfproblemen, met name patellofemorale chirurgie.

STZ TEC expertisecentrum hoofd- en aangezichtspijn

In dit expertisecentrum kunnen mensen terecht voor de behandeling van chronische hoofd- en aangezichtspijn. 

STZ TEC Vivendia (voorheen KDCN)

Vivendia heeft veel kennis en landelijke bekendheid op het gebied van kinderdiabetes.

STZ TEC expertisecentrum voor schimmelinfecties Radboudumc/CWZ

Dit expertisecentrum is in 2023 erkend door Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen. Daarnaast heeft het ook andere erkenningen (zie hieronder).

Expertisecentra voor zeldzame aandoeningen (ECZA)

CWZ heeft 3 door het ministerie van VWS erkende expertisecentra voor zeldzame aandoeningen (ECZA). Deze centra leveren het ziekenhuis een waardevol internationaal netwerk voor gezamenlijke doorontwikkeling van een vakgebied.

Expertisecentrum voor schimmelinfecties Radboudumc/CWZ

Dit expertisecentrum is een centrum voor zeldzame ziekten erkend door het Ministerie van VWS en de Nederlandse Federatie van Universiteiten (NFU). In 2018 is het bovendien erkend als een van de ‘Diamond status’ (hoogste erkenning) expertisecentra van de European Confederation of Medical Mycology. Ook heeft het centrum de STZ-erkenning topklinisch expertisecentrum.

Expertisecentrum maligne hyperthermie CWZ/Radboudumc

In dit expertisecentrum is alle kennis aanwezig over deze zeldzame erfelijke aandoening die een levensbedreigende complicatie kan geven bij algehele anesthesie. 

Expertisecentrum CTX

Dit expertisecentrum behandelt bijna alle Nederlanders met de zeldzame erfelijke stofwisselingsziekte cerebrotendineuze xanthomatose. 

Expertisecentra Wet Bijzondere Medische Verrichtingen

CWZ heeft 3 expertisecentra die ingrepen verrichten die vallen onder de WBMV (Wet Bijzondere Medische Verrichtingen) en die alleen uitgevoerd mogen worden in ziekenhuizen met een vergunning. 

Expertisecentrum PCI/dotteren kransslagader

In het expertisecentrum percutane coronaire interventies (PCI) is alle expertise aanwezig over dotteren van het hart.

Expertisecentrum ICD

In het expertisecentrum ICD beschikken de hartspecialisten over veel expertise op het gebied van implanteerbare cardioverter-defibrillator bij de behandeling van hartritmestoornissen.

Expertisecentrum bijzondere neurochirurgie

Het expertisecentrum bijzondere neurochirurgie maakt deel uit van het Neurochirurgisch Centrum Nijmegen. Dit is een van de 13 centra in Nederland die bijzondere neurochirurgie mogen uitoefenen. Het is een samenwerkingsverband met Radboudumc.