Kennisbank patellofemorale knieklachten voor zorgprofessionals

In deze kennisbank van het topklinisch expertisecentrum knie delen we via artikelen en video's informatie over patellofemorale knieklachten, patellofemorale chirurgie, de revalidatie en nabehandeling.

Video - Patellofemorale chirurgie: operatietechnieken en behandelresultaten

Voor de behandeling van patellofemorale instabiliteit combineren de orthopedisch chirurgen verschillende operatietechnieken. In deze video legt orthopedisch chirurg Sander Koëter de techniek uit van een self centering sliding tuberositas transpositie.

Video - Revalidatie oefeningen na een patella stabilisatie (voor fysiotherapeuten)

Fysiotherapie is belangrijk in de behandeling van patiënten van patellofemorale klachten. Bij revalidatie na een operatieve ingreep is fysiotherapeutische begeleiding ook erg belangrijk. Onderstaande artikelen geven informatie over diagnostiek en (postoperatieve) behandeling bij patellofemorale instabiliteit. In de video's geeft fysiotherapeut Niels Hoogveld revalidatieoefeningen voor na een patella stabilisatie.

Webcasts & abstract ESSKA Congress 2018

Tijdens het 18e ESSKA Congress gaven onze medisch specialisten lezingen over de behandeling van patellofemorale klachten. Siebren Tigchelaar legde in zijn lezing de basis uit van patellofemorale instabiliteit. Sander Koëter bediscussieerde in zijn lezing de potentiële rol van een tibia tubercle transfer bij patellofemorale instabiliteit. Bent u ESSKA member? Bekijk de webcasts:

Geen lid? Lees het Abstract met daarin tevens de bijdragen van David Dejour, Sebastiaan van de Groes en Petri Sillanpää over dit onderwerp.

Video - Impressie symposium patellofomorale klachten 2018

De orthopedisch chirurgen van het expertisecentrum worden regelmatig gevraagd om op te treden als spreker op nationale congressen en symposia. Het expertisecentrum knie organiseert zelf ook scholingen en symposia voor orthopeden, zorgprofessionals en fysiotherapeuten.  In november 2018 waren meer dan 50 fysiotherapeuten te gast op het symposium over patellofemorale klachten. Bekijk hieronder een impressie van deze avond.