Als zorgprofessional ben je alert op signalen van ouderenmishandeling en huiselijk geweld.
Signaleren begint vaak met een ‘niet-pluis-gevoel'. Maar wat doe je met dat gevoel? Tijdens deze avond delen professionals uit het veld hun kennis over ouderenmishandeling. Van het signaleren tot en met de gebeurtenissen na een melding.
Programma 15 juni 2023
17.00 - 17.30 uur: inloop met broodjes en soep
17.30 - 21.15 uur: programma met sprekers en een muzikale verrassing
21.15 uur: einde bijeenkomst
Wat doe jij met je niet-pluis gevoel?
Kom naar het symposium, leer de signalen herkennen en weet welke acties jij kunt ondernemen! Meld je aan via onderstaand formulier. Je ontvangt een bevestiging hiervan in de mail.
Heb je je aangemeld maar kun je onverhoopt toch niet aanwezig zijn? Meld je dan af via geriatrie.secretariaat@. cwz.nl
Locatie
CWZ Auditorium
Weg door Jonkerbos 100, 6532 SZ Nijmegen
Parkeren
Meer informatie over parkeren is te vinden op onze website.
Thema's en sprekers
- Signaleren van ouderenmishandeling
Ouderenmishandeling is grensoverschrijdend gedrag richting de oudere, door een persoon van wie de oudere afhankelijk is. De oudere lijdt hierdoor lichamelijke, psychische en/of materiële schade. Aan de hand van praktijkvoorbeelden krijg je inzicht in de risicofactoren en leer je signalen herkennen. Je krijgt ook handvatten om zelf iets te doen: de richtlijn ouderenmishandeling en het signaleringsinstrument ERASE.
Mevr. Drs. M.E. van Houten, arts en sociaal medisch adviseur (Trompetter & partners), klinisch geriater (niet praktiserend)
- Ouderenmishandeling signaleren in het ziekenhuis
Eén op de twintig ouderen is slachtoffer van mishandeling. Een acute opname in het ziekenhuis kan een moment zijn waarop dit verborgen probleem zichtbaar wordt. We nemen je mee in de systematische aanpak van de spoedeisende hulp en polikliniek geriatrie van CWZ. Hoe werkt signalering met ERASE in de praktijk en hoe ziet een plan van aanpak eruit?
Mevr. Drs. B. van de Kerkhof-van Bon, spoedeisende hulp arts CWZ en mevr. M. Verhoeven, verpleegkundig consulent en aandachtsfunctionaris ouderenmishandeling CWZ
- ‘De forensische bril’ bij letselherkenning
Herkennen en duiden van letsels bij ouderen in de praktijk is niet eenvoudig. Tijdens deze avond zet je de eerste stappen op weg naar het ontwikkelen van forensisch bewustzijn door objectief waarnemen, benoemen en duiden van fysieke letsels. Zijn er aanwijzingen voor fysiek geweld? Wat zijn verdachte plaatsen voor blauwe plekken?
Mevr. Drs. B Spooren, forensisch arts
- Wat gebeurt er na een melding bij Veilig Thuis?
Professionals kunnen bij een vermoeden van ouderenmishandeling contact opnemen met Veilig Thuis conform de Wet verplichte meldcode. Maar wat gebeurt er na een melding? Je hoort op welke manier Veilig Thuis ondersteunt.
Mevr. H. Jaspers, projectleider aanpak ouderenmishandeling bij Veilig Thuis
- Lokale alliantie Veilig ouder worden Nijmegen
In 2015 is de brede alliantie Financieel veilig ouder worden opgericht, met als doel om financieel misbruik in de breedte aan te pakken. Met aandacht voor voorlichting en preventie en voor signaleren, melden en stoppen van financieel misbruik. Naast de brede alliantie zijn er ook lokale allianties. Wat kan de alliantie voor jou betekenen?
Wethouder Gemeente Nijmegen