Injectie aan huis

Een vervelend verschijnsel bij botkanker en uitzaaiingen van kanker in de botten is de afbraak van botweefsel. Met medicatie kan dit worden tegengegaan. Patiënten kunnen hun maandelijkse injectie ook thuis krijgen.

Niet meer elke maand naar het ziekenhuis

Patiënten krijgen elke maand een middel via een infuus in het ziekenhuis. Een andere mogelijkheid is een injectie met het medicijn denosumab (X-geva) onder de huid. Bevoegde verpleegkundigen van INR Trombosedienst halen bij de CWZ-apotheek de medicatie op en geven de injectie bij de mensen thuis. Dit is onderdeel van het programma Dichtbij Zorg.

Vertrouwd

Seniorverpleegkundige Carolien van Onna haalt de medicatie voor de hele week op. ‘Normaal kom ik alleen. Mijn collega Manita Scholten is er nu bij. Ik werk haar in omdat we steeds vaker medicatie bij mensen thuis geven. Op die manier kennen meer collega’s de werkprocessen.’ ‘Zo’n 30 mensen krijgen de injectie thuis, telkens van dezelfde verpleegkundige’, zegt apotheker Manou Lennertz. ‘Dat is prettig omdat ze zo een band kunnen opbouwen. Mensen die dit medicijn krijgen, zijn vrijwel altijd terminaal ziek. Dan is het fijn als een vertrouwd iemand komt.’