Testen van huisartspatiënten

Gezien de landelijke opschaling kan iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus zich vanaf 1 juni laten testen bij de GGD.  De criteria voor testen door de huisarts of de GGD zijn verwoord in deze berichtgeving van het LHV:  https://www.lhv.nl/actueel/nieuws/rolverdeling-ggd-en-huisartsenzorg-bij-coronatesten-van-patienten.

Voor diagnostiek voor individuele patiëntenzorg zijn de afspraken in de (CIHN) regio als volgt:

Een huisarts, die een patiënt wil laten testen op SARS CoV-2:

 • Kan alle mobiele patiënten naar de GGD-testlocatie verwijzen om zich daar te laten testen. De patiënt kan bellen naar het landelijk nummer 0800-1202 voor een testafspraak.
 • Neemt bij ernstig zieke, niet mobiele patiënten zelf de testen af (conform NHG of om andere reden). Deze worden in CWZ verwerkt.

LET OP! Voor Land van Cuijk en Noord-Limburg gelden eerder gemaakte afspraken over thuistesten nog steeds.

Kan de mobiele patiënt nog steeds in CWZ laten testen, dan:

(De aanvrager kan op het labformulier OGZ-DIAGNOSTIEK zetten. Dan komt de rekening bij de GGD)

 • Aanvraagformulier meegeven aan patiënt of opsturen naar covidtesters@verwijder-dit.cwz.nl. De testcabine staat links van de hoofdingang, CWZ- hoofdgebouw. Vrije inloop tussen 9.00 – 18.30 uur van maandag tot en met vrijdag.

Het aanvraagformulier vindt u in de webshop voor zorgpartners van CWZ. 

Afname en logistiek met betrekking tot het testen
Huisartsen, die aangesloten zijn bij de Medische Microbiologie van CWZ en beschikken over diverse afnamesets van CWZ kunnen voor de afname van een coronatest de “kweekset algemeen” gebruiken. Bij voorkeur maken zij gebruik van het speciale corona-aanvraagformulier. Indien dit niet voorhanden is, is het van belang het formulier te gebruiken uit de afnameset. 

LET OP! vraag nooit respiratoir PCR panel aan. Hier zit wel een coronavirus in, maar niet SARS – CoV-2 en leidt tot een forse rekening voor de patiënt.

 • Vul altijd duidelijk de patiëntgegevens en de gegevens van de aanvrager in.
 • Materialen worden door de huisarts bij de patiënt thuis of op de praktijk van de huisarts afgenomen.

Omdat het RNA snel wordt afgebroken is het van groot belang dat het afgenomen materiaal zo spoedig mogelijk, maximaal 1 uur na afname, in een koelkast wordt gelegd.

Retournering afgenomen materiaal

 • Wordt opgehaald volgens de normale logistieke koeriersdienst

(Afgenomen materialen kunnen tot 24 uur na afname bewaard worden in de koelkast).

 • Afleveren bij CWZ door familie of bekende (niet door de patiënt zelf) tussen 8.00 en 17.00 uur bij CWZ. Maandag t/m vrijdag in de materiaalbox in de triagetent bij de hoofdingang. Maandag t/m vrijdag van 17.00-21.00 uur en in het weekend bij het welkomstpunt bij de hoofdingang. Voor ieder ingeleverd setje ontvangt u, zoals u gewend bent, een nieuw setje via de koerier van het CWZ.

Huisartsen, die niet aangesloten zijn bij de Medische Microbiologie van CWZ en geen afnamesets van CWZ hebben:

Deze kunnen voor de Covid-testen gebruik maken van de faciliteiten van de MMB-CWZ

 • Plaats een telefonische bestelling (024-365 7515, optie 4) voor max. 5 afnamesetjes op werkdagen. Deze setjes kunnen op werkdagen tussen 9.00-18.30 uur opgehaald worden bij de testlocatie bij CWZ (links naast de hoofdingang).
 • Vul bij afname altijd duidelijk de patiëntgegevens en de gegevens van de aanvrager in.
 • Materialen worden door de huisarts bij de patiënt thuis of op de praktijk van de huisarts afgenomen.

Omdat het RNA snel wordt afgebroken is het van groot belang dat het afgenomen materiaal zo spoedig mogelijk, maximaal 1 uur na afname, in een koelkast wordt gelegd.

 • Afgenomen materialen afleveren bij CWZ door familie of bekende (niet door de patiënt zelf) tussen 8.00 en 17.00 uur bij CWZ. Maandag t/m vrijdag in de materiaalbox in de triagetent bij de hoofdingang. Maandag t/m vrijdag van 17.00-21.00 uur en in het weekend bij het welkomstpunt bij de hoofdingang.

Keuze voor afname van een keeluitstrijk in plaats van een nasopharynx uitstrijk door de huisarts

 • Uniform 1 methode: bij gebruik van orale antistolling is een nasopharynx uitstrijk niet wenselijk in verband met het risico op neusbloedingen. Levering van nasopharynx stokken die van goede kwaliteit zijn is op dit moment niet gegarandeerd door leveringsproblemen van de fabrikant. Zodra dit wel gegarandeerd wordt zal CWZ sets aanleveren met beide stokken conform NHG. 
 • Afname keelkweek is eenvoudiger
 • Sensitiviteit van een keelkweek is maar iets lager (~70% vs ~80%)

Hierbij een link naar filmpje RIVM over afnemen keel- en neuskweek: https://vimeo.com/406236101

Uitslag van de test
Uitslag van de test volgt maximaal 48 uur na ophalen van het materiaal door de koerier of na afgeven op het CWZ. De uitslag wordt gerapporteerd via Edifact en is ook zichtbaar in MijnCWZ van de patiënt. Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling dat patiënten zelf het CWZ-laboratorium bellen voor de uitslag.