Testen van huisartspatiënten

Informatie over afname, logistiek en uitslagen.

Testen van huisartspatiënten

Diagnostiek voor SARS-CoV-2  is beschikbaar van maandag t/m zaterdag. Wij streven ernaar, dat de uitslag van materiaal dat voor 11.00 uur op ons laboratorium is afgeleverd uiterlijk binnen 24 uur bekend is en indien haalbaar al op dezelfde dag.

Voor diagnostiek voor individuele patiëntenzorg zijn de afspraken in de (NEO) regio als volgt:

Een huisarts die een patiënt wil laten testen op SARS CoV-2:

  • Kan alle mobiele patiënten naar de GGD-testlocatie verwijzen om zich daar te laten testen. De patiënt kan bellen naar het landelijk nummer 0800-1202 voor een testafspraak.
  • Neemt bij ernstig zieke, niet mobiele patiënten zelf de testen af (conform NHG of om andere reden). Deze worden in CWZ verwerkt.

LET OP! Voor Land van Cuijk en Noord-Limburg gelden eerder gemaakte afspraken over thuistesten nog steeds.

Afname en logistiek

Huisartsen, die aangesloten zijn bij de Medische Microbiologie van CWZ en beschikken over diverse afnamesets van CWZ. 

  • U kunt voor de afname van een coronatest de 'kweekset algemeen' gebruiken. 
  • Het meest recente aanvraagformulier Medische Microbiologie en infectieziekten algemeen is voorzien van de keuzemogelijkheid om SARS-Cov-2 PCR aan te vragen. Het kan zijn dat in de setjes die u op voorraad heeft nog een oud formulier zit. Nieuwe formulieren kunt u hier eenvoudig zelf printen.
  • Het speciale corona-aanvraagformulier bestaat niet meer.

Huisartsen, die niet aangesloten zijn bij de Medische Microbiologie van CWZ en geen afnamesets van CWZ hebben:

  • U kunt voor de afname van een coronatest gebruik maken van de faciliteiten van de MMB-CWZ
  • U dient zich aan te melden voor een webshopaccount bij Dienstverlening aan Zorgpartners:
    Tel. 024 - 365 88 88 of zorgpartners@verwijder-dit.cwz.nl (ma t/m vr van 8.30- 17.00 uur)

LET OP! 

  • Vraag nooit respiratoir PCR panel aan. Hier zit wel een coronavirus in, maar niet SARS – CoV-2 en leidt tot een forse rekening voor de patiënt.
  • Vul altijd duidelijk de patiëntgegevens en de gegevens van de aanvrager in.
  • Materialen worden door de huisarts bij de patiënt thuis of op de praktijk van de huisarts afgenomen.

Retournering afgenomen materiaal

  • Omdat het RNA snel wordt afgebroken is het van groot belang dat het afgenomen materiaal zo spoedig mogelijk, maximaal 1 uur na afname, in een koelkast wordt gelegd.
  • Indien er een koerier van CWZ binnen 24 uur bij uw praktijk komt, dan kan deze het materiaal voor u meenemen naar CWZ.

Voor alle andere gevallen geldt dat afgenomen materialen bij het CWZ door familie of bekende (niet door de patiënt zelf) kunnen worden afgegeven op de volgende plekken:

  • Loket afdeling medische microbiologie C70 (maandag t/m vrijdag van 8.00 en 17.00 uur)
  • Welkomstpunt bij de hoofdingang (maandag t/m vrijdag van 17.00 en 21.00 uur en in het weekend)

Keuze voor afname van een keeluitstrijk in plaats van een nasopharynx uitstrijk door de huisarts

  • Heden wordt gekozen, uit praktische overwegingen, voor afname van een diepe keeluitstrijk gecombineerd met een neusuitstrijk (geen nasopharynx of diepe neusuitstrijk) en hiervoor kunt gebruik maken van de “kweekset algemeen”.
  • Indien er toch de wens is voor een nasopharynx uitstrijk kunt u deze nasopharynx stokken ophalen bij thet loket van de afdeling medische microbiologie C70 (maandag t/m vrijdag van 8.00 en 17.00 uur)
  • Bij gebruik van orale antistolling is een nasopharynx/diepe neus uitstrijk niet wenselijk in verband met het risico op neusbloedingen.
  • Hierbij een link naar filmpje RIVM over afnemen keel- en nasopharynx uitstrijk: https://vimeo.com/406236101.

Uitslag van de test

Wij streven ernaar dat de uitslag van materiaal dat voor 11.00 uur op ons laboratorium is afgeleverd de zelfde dag bekend is, of anders uiterlijk binnen 24 uur na ontvangst op ons laboratorium. Op het moment dat het ontvangen materiaal administratief in behandeling is genomen ontvangt u via Edifact een initiële uitslag met 'volgt'. Hierover bellen belemmert snelle verwerking en levert vertraging op. De uitslag wordt daarna gerapporteerd via Edifact en is ook zichtbaar in MijnCWZ van de patiënt. Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling dat patiënten zelf het CWZ-laboratorium bellen voor de uitslag.

Meldingsplicht GGD

De aanvrager is wettelijk verplicht bij een positieve bevinding direct een melding te maken bij de GGD. Indien een directe melding na de positieve uitslag (bv door weekend) niet mogelijk is, wordt u verzocht bij COVID verdenking reeds te melden bij de GGD. Zodat bron- en contactonderzoek zoals mogelijk kan worden opgestart.