Zingend herstellen van COVID-19: CWZ start als eerste ziekenhuis met ‘Zing je sterk’

08 juni 2021

Zingen kan mensen met zogenoemde Long Covid helpen bij het herstel.

Zing je sterk | Foto: Allard Willemse

Zing je sterk | Foto: Allard Willemse

Naar schatting zijn er minimaal 100.000 Nederlanders die lang na hun COVID-19 besmetting nog klachten hebben als vermoeidheid, kortademigheid, concentratieproblemen, depressieve gevoelens, hoofdpijn en spierzwakte. Zingen kan mensen met zogenoemde Long Covid helpen bij het herstel. A cappella ensemble Wishful Singing en CWZ starten samen een pilot met het online programma ‘Zing je sterk’ voor herstellende COVID-19-patienten.

Het programma ‘Zing je sterk’ helpt COVID-19-patiënten met langdurige restverschijnselen bij hun herstel door middel van adem- en zangoefeningen. Plezier in het zingen, herstel van het vertrouwen in eigen lichaam en de ontmoeting met andere deelnemers staan centraal in dit unieke programma.

Effectiviteit monitoren

150 enthousiaste deelnemers begonnen op dinsdag 8 juni aan het programma, waaronder een groep patiënten van CWZ. CWZ trapt daarmee het programma af als eerste ziekenhuis in Nederland, waarbij deelnemers worden gemonitord in de CWZ Thuis – na corona app van CWZ en Luscii. Het monitoren is een belangrijk onderdeel van het onderzoek, begeleid door CWZ-longarts Anneke van Veen, naar de effectiviteit van deze vorm van ademhalingstherapie bij Long COVID-patiënten. Het onderzoek en deelname van CWZ-patiënten is mogelijk gemaakt door stichting Vrienden van CWZ. Deelnemers van Zing je sterk volgen wekelijks een online groepssessie, gevolgd door vier oefendagen waarin adem- en zangoefeningen zelfstandig worden uitgevoerd met behulp van videomateriaal.

Na de zomer start een nieuwe editie van het programma. Alle Long COVID-patiënten van CWZ die via de CWZ Thuis – na corona app gemonitord worden, ontvangen hiervoor een persoonlijke uitnodiging vanuit het ziekenhuis.

Groot succes in Engeland

Zing je sterk is geïnspireerd op ENO Breathe, een succesvol programma van de English National Opera in samenwerking met medisch specialisten, dat door middel van zingen en ademhalingsoefeningen het herstel van COVID-19 bevordert. Inmiddels volgen al duizenden mensen het online traject in Groot-Brittannië.

Wishful Singing

Wishful Singing bestaat uit vijf enthousiaste en internationale zangeressen met een conservatorium achtergrond die méér willen dan alleen muziek maken. Ze geven stem en betekenis aan wat hen beweegt en inspireert. Hun muziek is een combinatie van a capella zang, een overtuigend verhaal én een theatrale uitvoering. De coronamaatregelen zorgden in 2020 voor online successen en leidden uiteindelijk tot het initiatief om ‘Zing je Sterk’ op te zetten.

Zing je sterk is een uniek initiatief van vocaal ensemble Wishful Singing in samenwerking met Stichting Wishful Music Education. Het project wordt ondersteund door longartsen Anneke van Veen van CWZ en Judith Herder van Meander Medisch Centrum in Amersfoort en mede mogelijk gemaakt door de stichting Vrienden van het CWZ.

Foto's: Allard Willemse 

Vrienden van CWZ

Vrienden van CWZ zet zich in voor het welzijn van patiënten en zorgt voor net dat beetje extra aandacht. Ze realiseren voorzieningen, activiteiten en geschenken om het voor patiënten en hun dierbaren zo aangenaam mogelijk te maken. Meer weten over de stichting en gerealiseerde doelen? Kijk op de website of volg de stichting via Facebook.