Bewegen tijdens dialyse

Dialyseverpleegkundigen bij patiënt met bedfiets | Vrienden CWZ Nijmegen (bron: Reinier de Graaf ziekenhuis)

De dialyse-afdeling heeft allerlei plannen om haar patiënten meer aan het bewegen te krijgen. De werkgroep ‘Bewegen tijdens dialyse’ is enthousiast bezig met verschillende projecten. Zo wil het team graag een systeem aanschaffen waarop de patiënt verschillende virtuele parcours kan afleggen op de dialysefiets.

Waarom meer bewegen?

Dialysepatiënten zijn door hun ziekte vaak moe en hebben minder spierkracht. Bovendien zijn ze veel tijd kwijt aan hun behandeling: gemiddeld 3 keer per week liggen ze 4 uur in een stoel of bed. Genoeg bewegen lukt dan niet. Bewegen tijdens de dialysebehandeling is dé oplossing. Het maakt de behandeling effectiever, de bloeddruk daalt minder en de patiënt heeft minder last van kramp. Daarnaast is het voor mensen het een leuke afwisseling. Bewegen helpt om de tijd, die soms voorbij lijkt te kruipen, te versnellen.

'Voor dialysepatiënten is het een uitkomst als ze tijdens de behandeling kunnen bewegen. Het is een leuke afwisseling én maakt ze fitter.'

Dialyseverpleegkundigen Linda Wierbos en Ilona Schrijvers, oprichters werkgroep 'Bewegen tijdens dialyse'

Vrienden van CWZ helpt, helpt u mee?

De stichting Vrienden van CWZ zamelt geld in om de dialyseafdeling te helpen de aanschaf mogelijk te maken van 2 dialysefietsen en 3 SilverFit Mile systemen. De afdeling heeft nog nodig: 
- 1 dialysefietsen: € 5.500 
- 2 SilverFit Mile systemen: 2 x € 5.100 = € 10.200

Totaal benodigd bedrag: € 15.700 

Helpt u mee? 

Welke acties lopen er voor dit doel?

2017

  • Vrienden van CWZ heeft twee prachtige cheques van €3.000,- en €500,- ontvangen van de dialysevereniging CWZ en Stichting Vraag en Aanbod Wijchen. Lees hier het nieuwsbericht. 
  • Het vriendenteam van CWZ liep mee met de Vierdaagse 2017 en haalde € 2.453,75,- op. 

Sponsors