Navigatie:‘Vrouwenkwaaltjes zijn vaker te verhelpen dan je denkt’

Welke vrouw krijgt in haar leven nou niet te maken met ongewild verlies van urine (urine-incontinentie)? Als we de reclame mogen geloven, ontloopt geen enkele vrouw dit probleem. Hoort deze kwaal er nu eenmaal bij? Nee hoor, dat hoeft niet. Het vrouwen incontinentie team van het CWZ kan er vaak wat aan doen. Op deze pagina leest u over de aanpak in het CWZ. Het CWZ is koploperziekenhuis op het gebied van de behandeling van urine-incontinentie.

Naar boven

Vooraf een vragenlijst invullen

Iedere vrouw kan bij ons terecht. U heeft hiervoor een verwijskaart van de huisarts nodig.

Als u zich aanmeldt bij het vrouwen incontinentie team krijgt u vragenlijsten thuis gestuurd. Deze moet u voor het eerste bezoek invullen. Op een plaslijst houdt u bij hoeveel u drinkt en plast. Maar ook hoeveel urine u verliest. U laat ook bloed prikken voor het polibezoek.

De 1e keer op de poli komt u bij mw. W. Vloet, de verpleegkundig specialist. Zij neemt de vragenlijst door, doet lichamelijk onderzoek en neemt de urine aan.

De 2e en laatste keer op de poli komt u bij de uroloog, gynaecoloog en fysiotherapeut.

Naar boven

Lijsten

Urodynamisch onderzoek

Vrouwen met urineverlies krijgen een urodynamisch onderzoek. Zo bepaalt de arts of u last heeft van stressincontinentie, aandrangincontinentie of een mengvorm hiervan.

Naar boven

Fysiotherapie of tvt-bandje

De twee betrokken gynaecologen, mevrouw Bos en Stoutjesdijk: 'Stressincontinentie is het ongewild verliezen van urine bij inspanning. Zoals bij hoesten of niezen. Dan kan de sluitspier van de blaas de urine niet tegenhouden. Dat kan verschillen van enkele druppels tot grotere hoeveelheden. Soms helpt fysiotherapie om de bekkenbodemspieren te versterken. Bij ongeveer de helft van de vrouwen helpt dat. Bij 60 tot 80 vrouwen per jaar plaatsen we een tvt-bandje. Dat is een relatief kleine ingreep waarbij we een verstevigend bandje om de urinebuis heen leggen. Deze ingreep helpt de meeste vrouwen van het urineverlies af.
Wij doen bij alle vrouwen met incontinentie gynaecologisch onderzoek. Bij aandrangincontinentie is er geen aanwijsbare aanleiding voor het urineverlies. Dan loopt de urine zomaar weg. Dan kijken we of er sprake is van andere oorzaken, zoals een verzakking. Dat geeft soms ook ongewild urineverlies.'

Naar boven

Medicijnen

Als behandeling worden ook wel medicijnen gegeven. Urologe mevrouw Schaafstra: 'We spuiten nog wel eens botox in de blaaswand. Dat heeft een verlammend effect op de spiertjes in de blaas. Daardoor trekt die niet meer ongewild samen. Die behandeling werkt tijdelijk. Wij kunnen ook een nieuwe medicamenteuze behandeling voorschrijven. Deze geeft zo min mogelijk bijwerkingen.

Naar boven

Uitslag na 2 bezoeken

Na twee bezoeken aan het incontinentie team is duidelijk wat er aan de hand is. Gynaecologe mevrouw Bos: ‘In de praktijk blijkt dat die typische vrouwenkwaaltjes vaker verholpen kunnen worden dan men denkt. Wij sturen de huisarts een verslag toe.’

Naar boven

Afspraak maken

Belt u naar: (024) 365 82 55. Of stuur een bericht naar vrouwenpoli@verwijder-dit.cwz.nl

Naar boven

Folders

Naar boven

Naar boven

Naar boven


Zoek op ziektebeeld