Evelynn over buisjes plaatsen bij Amy

Amy bleek door vocht in haar oren 35% minder te horen. Moeder Evelynn: ‘Volgens de arts evenveel als wanneer je twee vingers in je oren stopt.’ Na het plaatsen van buisjes hoort ze echt alles weer.

Patiëntverhaal buisjes KNO | CWZ Nijmegen

De logopedist vraagt aan Amy (6) om de zin ‘ik speel in de bouwhoek’ te herhalen. Amy doet dit maar al te graag: ‘Ik lees het blauwe boek’, antwoordt ze enthousiast. Dit is het punt waarop duidelijk wordt dat Amy niet goed hoort. 

Gezellige druktemaker

Amy is volgens haar moeder Evelynn ‘een gezellige druktemaker’. Ze is ook een beetje eigenwijs: ‘Soms lijkt het alsof ze expres niet luistert’. Het meisje loopt een beetje achter qua spraak en taal. Daarom komt ze bij een logopedist. Wanneer Amy woorden en zinnen van de logopedist moet herhalen, blijkt dat ze dit eigenlijk niet goed kan verstaan.

Hoortest

Dit bevestigt de audicien bij een hoortest: ‘Ze hoort een stuk minder dan haar leeftijdgenootjes’. Via een doorverwijzing van de huisarts komt Amy terecht bij CWZ. Ze kunnen snel langskomen bij dokter van den Borne. Evelynn is erg tevreden over het contact met de arts. ‘Dokter van den Borne stelt Amy echt gerust en legt alles in haar taal uit.’ Op het moment dat de arts in de oren van Amy kijkt, ziet hij het gelijk: heel veel vocht. Het vocht in de oren dempt de geluidstrillingen, wat gehoorverlies kan veroorzaken.

Zelf beslissen

Uiteindelijk blijkt het gehoor 35% minder te zijn.  Evelynn legt uit: ‘Volgens de arts hoort Amy evenveel als wanneer je twee vingers in je oren stopt.’ De arts adviseert om buisjes te laten plaatsen. ‘Dokter van den Borne vraagt tijdens het gesprek wat ik van het advies vind en benadrukt dat we zelf mogen beslissen. Dit is heel fijn’, vertelt Evelynn. Op basis van het gesprek met de arts besluiten de ouders van Amy om buisjes te laten plaatsen.

'Ze hoort weer alles. Wanneer mijn man en ik het eten bespreken, hoor ik “Nee! Ik wil geen spruitjes eten vanavond!” van ver achter in de kamer.’ - Mama Evelynn

Zenuwen verdwijnen snel

Amy is best wel zenuwachtig voor de procedure. ‘Ter voorbereiding hebben we samen filmpjes gekeken over hoe de buisjes eruit zien en hoe de operatie in zijn werk gaat. Dat heeft zeker geholpen tegen de zenuwen’, zegt Evelynn. Zelf vindt ze het ook spannend. Ze waardeert het daarom dat de anesthesist vooraf heeft gebeld om het proces van begin tot eind uit te leggen. ‘Ook als ouder word je hierdoor gerustgesteld’. De overgebleven zenuwen van Amy verdwijnen meteen in het ‘wachtkamertje’. ‘Dat hebben ze heel leuk gedaan! Het is een kleine ruimte met speelgoed en een interactief boekje voor kinderen over de operatie.’ Ook mag Amy haar knuffel meenemen en krijgt ze een vrolijk schort aan. ‘Hierdoor voelt Amy zich helemaal op haar gemak’, vertelt Evelynn.

Zo klaar

De ingreep is zo klaar. Binnen 10 minuten is Amy de operatiezaal weer uit. Tijdens de operatie hebben de artsen een klein gaatje in het oor gemaakt, waar het buisje in is geplaatst. Amy mag nog een leuk cadeautje uitzoeken en vervolgens snel naar huis. Evelynn kijkt met een fijn gevoel terug op de ingreep: ‘Ze hebben goed rekening gehouden met mij als moeder en Amy als kind’. Hoe gaat het nu met Amy? ‘Goed! Ze hoort weer alles. Wanneer mijn man en ik het eten bespreken, hoor ik van ver achterin de kamer “Nee! Ik wil geen spruitjes eten vanavond!”, besluit Evelynn lachend.

Februari 2022