Interview Jacques van der Smissen

Wat kan ik voor u betekenen?

Door ervaringen uit mijn eigen leven weet ik, dat je soms totaal uit balans kunt zijn door lichamelijk of psychisch leed. Graag ga ik dan met u in gesprek over vragen als: “Hoe gaat u ermee om, hoe verwerkt u het, waar haalt u de kracht vandaan om verder te gaan met uw leven? Heeft u voldoende veerkracht en draagkracht? Wat zit er in uzelf dat u kunt mobiliseren om kracht uit te putten?” Bij sommige mensen merk ik, dat de toegang tot geloof of spirituele bronnen verstopt is geraakt, omdat ze die bronnen in het gewone leven niet vaak nodig hadden. In een gesprek probeer ik dan die bronnen weer beter toegankelijk te maken. Af en toe kan het passend zijn om samen te bidden of iemand te zegenen.

Om als medewerker goed te kunnen functioneren en open te staan voor de zorgvraag van de patiënt, moet je voldoende in balans zijn en niet te zeer beziggehouden worden door problemen met collega’s op het werk of door privé-problemen. Ik word van tijd tot tijd door een medewerker aangesproken, die het prettig vindt dat er iemand, een relatieve buitenstaander, een luisterend oor kan bieden. Zonodig gaan we samen op zoek naar mogelijke verbeteringen en oplossingen.

Drijfveren in mijn werk

Ik voel me betrokken bij mensen van wie het leven op zijn kop is gezet door lichamelijke ziekte en/of psychische problemen.

Inspirende boeken

  • Paolo Coelho, De alchemist (over het leven als spirituele zoektocht) 
  • Eckhart Tolle, De stilte spreekt 
  • J.M. Coetzee, In ongenade (hoe het kwaad met het leven verweven is) 
  • Anselm Grün, Innerlijke kracht 
  • Thich Nath Hanh, Aandacht is als zonneschijn 
  • Ingrid Jonker, Ik herhaal je (over leven vanuit je passie) 
  • Henri Nouwen, Over spiritueel leven

… en andere boeken van deze schrijvers