Interview Lesley Kuipers

Waarom ben je klinisch geriater geworden? 
Ik vind dat eenieder met een gezondheidsprobleem persoonlijke aandacht en maatwerk verdiend. Ieder mens is uniek, het uitvinden wat juist voor die ene persoon van belang is en werkt vind ik de uitdaging. Ouderen zijn ook heel divers; van heel kwetsbaar tot nog vitaal en sterk. Ze hebben altijd wel een heel leven achter de rug wat ze gemaakt heeft tot wie zij nu zijn. Dat maakt het werken met ouderen boeiend.

Wat mogen patiënten van jou verwachten? 
Het is naar mijn mening niet goed om gezondheidsklachten en kwalen te snel af te doen als “passend bij de ouderdom”. Ook de aanname dat er op oudere leeftijd vaak niets meer aan te doen valt klopt niet. Er zal eerst goed onderzoek en een analyse moeten plaatsvinden voor een dergelijke conclusie getrokken kan worden. Heel vaak blijken er nog best wat mogelijkheden te zijn om e.e.a. te verbeteren of te verlichten. Anderzijds kun je bij ouderen met een lange medische voorgeschiedenis soms veel afwijkende bevindingen hebben na onderzoek. Dat wil echter niet zeggen dat dit ook altijd problemen zijn voor de oudere in kwestie. Hier komt het maatwerk om de hoek kijken: door de brede analyse van de oudere met diens voorgeschiedenis en persoonlijke omgeving is het mogelijk om tot passend advies te komen.

Iets anders wat je graag wilt delen met de lezer? 
Ik ben er trots op te mogen werken in een ziekenhuis dat als motto voert; “een plek waar ze me kennen als mens en behandelen als naaste” Dat dit zo is merk ik iedere dag in contact met de collega’s in andere delen van het ziekenhuis. Het is fijn om te ervaren dat er oog is voor de ouder wordende mens in het CWZ. Veel specialismen nemen tegenwoordig standaard al maatregelen als zij te maken krijgen met ouderen om eventuele problemen voor te zijn. Niet zelden vragen ze om onze expertise als klinisch geriatrie daarbij.