Interview Marc ten Dam

Waarom ben je internist/nefroloog geworden? 
Ik ben internist geworden omdat het een vak is dat mij iedere dag weer voor nieuwe uitdagingen stelt. Het is een breed vak waar je te maken krijgt met een groot scala aan medische problemen. Je bent weliswaar specialist maar houdt toch overzicht over het totaalbeeld. Iedere dag heb je te maken met mensen die op hun eigen manier omgaan met hun gezondheid. Ook dat houdt ons vak boeiend.

Ik heb mezelf gespecialiseerd in nierziekten oftewel nefrologie. De belangstelling voor nefrologie is ontstaan tijdens mijn promotieonderzoek naar mechanismen van eiwitverlies in de urine. Als nefroloog begeleid je patiënten gedurende langere tijd: tijdens hun nierziekte, tijdens hun dialyseperiode en vervolgens na niertransplantatie. Zo zijn er patiënten die ik al vanaf het begin van mijn carrière in het CWZ ken. Dat schept een speciale band.

Iets anders wat je graag wilt delen met de lezer?
Naast patiëntenzorg besteed ik een belangrijk deel van de week aan organisatietaken. Veel van deze taken hebben te maken met onderwerpen die altijd mijn belangstelling gehad hebben: verbetering van de kwaliteit van de zorg en verbetering van de samenwerking tussen dokters. Patiënten mogen van mij verwachten dat ik medische zorg lever van een kwalitatief hoog niveau en dat ik mijn best zal doen om hun de aandacht te geven die ze nodig hebben. Dit laatste is geen vanzelfsprekendheid maar iets waar we iedere dag aan moeten werken.