Interview Hanneke Berkhout

Waarom ben je arts-microbioloog geworden?

Infecties komen dwars door de hele geneeskunde bij alle specialismen voor en zijn over het algemeen goed behandelbaar, mits je weet hoe. De ontdekking van de specifieke verwekkers van die infecties in het laboratorium is heel nuttig en spannend, evenals het goed advies kunnen geven over de te gebruiken medicijnen. Het uitgebreid meedenken in de puzzel van “wat heeft deze patiënt?” is een belangrijk deel van ons werk als arts-microbioloog, zowel samen met huisartsen als met medisch specialisten in het ziekenhuis. Als arts-microbioloog werk ik op de afdeling medische microbiologie en infectieziekten

Wat mogen patiënten van jou verwachten?

Naast het overleg tussen behandelende artsen en artsen-microbioloog, om samen te kijken wat voor de betreffende patiënt het juiste onderzoek op het meest geschikte materiaal is, werk ik achter de schermen als arts-microbioloog hard om te zorgen dat de juiste diagnose zo snel mogelijk gesteld kan worden, zodat een patiënt optimale behandeling krijgt voor zijn infectie. Dit is goed voor de patiënt zelf, maar ook goed om resistentie voor antibiotica te beperken, om ook in de toekomst deze middelen nog te kunnen gebruiken.

Iets anders wat je graag wilt delen met de lezer?

Naast mijn klinische werk doe ik onderzoek naar nieuwe antibiotica, om ook infecties met resistente bacteriën in de toekomst nog te kunnen behandelen.