Diëtetiek

De diëtist is dé specialist op het gebied van voeding bij gezondheid en ziekte. Wij bieden een oplossing voor gezondheidsproblemen die met voeding samenhangen. Met andere woorden: we adviseren u over ‘verstandig eten’. Dit doen we op een praktische, persoonlijke en professionele manier. 

Toon meer

Persoonlijk advies en begeleiding
Ieder mens is anders en heeft zijn eigen eetgewoontes, smaak en voorkeuren. Wij respecteren uw keuzes en deze staan dan ook centraal in uw behandeling. Een diëtist geeft daarom altijd een dieetbehandeling op maat. U krijgt een persoonlijk advies met de begeleiding die bij u past. Alleen dan lukt het om zo’n advies ook op te volgen en uw eet- en leefpatroon aan te passen. U bent medeverantwoordelijk voor uw gezondheid.

Samen met artsen en anderen specialismen
Het doel van de dieetbehandeling is een positieve bijdrage leveren aan het genezingsproces en/of het welzijn van u en tevens het voorkomen van complicaties. Dat doen de diëtisten niet alleen, maar samen met artsen en andere specialismen die betrokken zijn bij de behandeling. Zoals bijvoorbeeld bij de zorg rondom patiënten die naar huis gaan met sondevoeding of diabetes patiënten.

Maatregelen vanwege coronavirus

Door corona is de gang van zaken in CWZ anders. Lees meer over de coronamaatregelen die we nemen voor uw en onze veiligheid.

Over de afdeling

Contact en afspraken

Afspraak maken
Uw behandelend CWZ-arts kan een afspraak bij de afdeling diëtetiek aanvragen. Wij verzoeken u bij een poliklinisch bezoek aan de afdeling het aanvraagformulier van de arts mee te nemen.

Spreekuur diëtist CWZ Waalsprong (Oosterhout)
In CWZ Waalsprong houdt een CWZ-diëtist op dinsdag in de even weken spreekuur. Wilt u daar graag een afspraak? Geef dit dan door als u de afspraak maakt.

Spreekuur diëtist CWZ Druten
In CWZ Druten houdt een CWZ-diëtist op iedere woensdagochtend spreekuur. Wilt u daar graag een afspraak? Geef dit dan door als u de afspraak maakt.

Gang van zaken (polikliniek en opname)

Onderzoek en behandeling op de polikliniek
De afdeling diëtiek houdt zich ook bezig met dieet- of voedingsadviezen bij patiënten op de polikliniek. Deze patiënten hebben een verwijzing van een arts. Onze diëtisten doen onderzoek en stellen behandelplannen op. Deze worden besproken met de arts. De voedingsadviezen en dieetbehandeling worden uiteraard met de patiënt besproken. Tijdens de behandeling vindt er begeleiding plaats en zonodig wordt het behandelplan bijgesteld.

Gang van zaken polikliniek diëtetiek

  • U neemt plaats in de wachtkamer.
  • Tijdens het eerste bezoek aan de diëtist zult u veel vragen krijgen: over uw eetgewoontes, uw gezondheid, uw medische gegevens, uw verwachtingen en uw wensen.
  • Daarna maakt de diëtist een behandelplan en een persoonlijk advies. 
  • In de volgende consulten geeft de diëtist uitleg en informatie over voeding, past deze aan, aan uw persoonlijke situatie en zoekt samen met u naar oplossingen voor eventuele knelpunten.

Uiteraard ondersteunt de diëtist u ook bij het opvolgen van het advies, bijvoorbeeld door middel van:

  • handige tips voor het veranderen van uw eetgewoontes
  • oefeningen en motivatietechnieken
  • praktische informatie over wat er op het etiket staat en waar u welke producten kunt kopen
  • suggesties voor speciale gelegenheden, zoals uit eten gaan, feestjes en op vakantie gaan

Behandeling tijdens opname
Tijdens opname in het ziekenhuis worden sommige patiënten verwezen naar onze afdeling. Dit gebeurt door een arts van CWZ. Wij bezoeken op werkdagen de verpleegafdelingen. Daarnaast wordt elke opgenomen patiënt (m.u.v. dagbehandeling en kraamafdeling) gecontroleerd op ondervoeding. Bij opname wordt gevraagd naar uw gewichtsverloop en eetlust. De verpleegkundige beoordeelt hiermee of er risico bestaat op een slechte voedingstoestand of dat u een slechte voedingstoestand heeft. Mocht dit het geval zijn, dan zal tijdens de opname ook een diëtist langskomen.

Ondervoeding

Ondervoeding
Iemand met ondervoeding eet en drinkt minder. Hierdoor krijgt het lichaam minder energie en voedingsstoffen binnen dan dat het nodig heeft. Lees meer >

U verlaat hiermee de informatiepagina's over zorgprofessional bello, m..

U kunt bij dit specialisme te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij dit specialisme te maken krijgen met deze zorgprofessionals. Dit hangt af van uw situatie.

A
B
C
D
G
H
R
S
T
V