Voetoperatie basis osteotomie

De basis osteotomie kan een ernstige scheve grote teen weer rechtzetten.

Als u klachten heeft aan uw voet, bijvoorbeeld een scheve grote teen eventueel in combinatie met artrose, kan een voetoperatie nodig zijn. Er zijn meerdere technieken om de klachten aan uw voet te verhelpen.

Toon meer

Soorten voetoperaties:

  • Chevron operatie: deze operatie vindt plaats bij een scheve grote teen waarbij de stand licht gecorrigeerd moet worden.
  • Basis osteotomie: deze operatie wordt gedaan bij een scheve grote teen (soms in combinatie met artrose) waarbij een forse correctie van de stand nodig is.
  • Akin techniek in combinatie met de chevron operatie; de ortopeed maakt een wigje (en verwijdert dus een deel) in het basisgewricht van de grote teen. Hiermee corrigeert hij de stand van de teen. Het gecorrigeerde deel wordt vastgezet met een krammetje (soort nietje).
  • Arthrodese: bij een scheve grote teen in combinatie met ernstige slijtage (artrose) wordt deze operatie uitgevoerd. De orthopeed zet het gewricht stijf vast met behulp van een plaatje en/of schroeven.

Hoe verloopt een basis osteotomie?

Hoe verloopt een basis osteotomie?

Eerst wordt u onder narcose gebracht (u bent dan volledig verdoofd) of u krijgt een ruggenprik. Osteotomie betekent het doorzagen van bot van het 1e middenvoetsbeentje. Zo wordt de zwelling (knobbel) aan de buitenkant van de voet gecorrigeerd. Met deze operatie verwijdert de arts een deel van deze knobbel. Tegelijkertijd corrigeert hij het weefsel dat te strak zit rondom het basisgewricht van de grote teen. De arts zaagt het 1e middenvoetsbeentje door om de stand van de teen te veranderen. Hierdoor gaat uw teen weer recht staan. Hij zet het middenvoetsbeentje weer vast met krammetjes (soort nietjes). Deze ingreep kan meer correctie geven dan een chevron operatie.

U mag meestal de 1e dag na de operatie weer naar huis. Daar revalideert u verder. Na de operatie krijgt u meestal een gipsschoen of een speciale klittenbandschoen voor 6 weken. De eerste twee weken moet u rustig aan doen en de voet veel rust geven en hoog liggen. Als u weer normale schoenen aan kan en controle over uw voet heeft, kunt u weer autorijden en fietsen. Meestal kunt u na 12 weken weer beginnen met sporten. Het verschilt per patiënt wanneer weer kan worden begonnen met werk. Uw arts informeert u over uw persoonlijke situatie.

Waar vindt basis osteotomie plaats?

De operatie vindt plaats in de operatiekamer. U wordt verder behandeld op de verpleegafdeling van orthopedie.

Folder

U verlaat hiermee de informatiepagina's over verpleegafdeling orthopedie verpleegafdeling b44.

U kunt deze behandeling krijgen bij de volgende aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze verpleegafdelingen. Dit hangt af van uw situatie.