Veranderen van de stand van het onderbeen

Operatie om de drukverdeling op het gewricht te veranderen. 

Als u een versleten knie heeft door artrose en een gewrichtsvervangende operatie nog te vroeg is, kan ervoor gekozen worden om middels een operatie de stand van het onderbeen te veranderen. 

Toon meer

Hiermee wordt de drukverdeling op het gewricht veranderd. De operatie wordt tibiakop osteomie genoemd. De 'tibiakop' is het bovenste deel van het bot in het onderbeen en vormt de onderkant van het kniegewricht. 'Osteotomie'  betekent: 'doornemen' van het bot.

Hoe verloopt het veranderen van de stand van het onderbeen?

Er zijn 2 technieken waarmee de arts de operatie kan uitvoeren. Samen met u wordt bepaald welke techniek het beste bij u past.

Open wig correctie
Bij deze techniek maakt de chirurg een zaagsnede in het bot van het scheenbeen, waarna het been opengewigd wordt. Hierin plaatst hij eventueel donorbot. Dit bot zal binnen enkele maanden volledig omgezet worden in eigen bot. De chirurg zet uw knie in de gecorrigeerde stand vast.

Gesloten wig correctie
Bij deze techniek neemt de chirurg eerst het kuitbeen door. Dit is noodzakelijk om de stand te corrigeren. Uit het bot van het scheenbeen haalt hij vervolgens een wig. De stand van het onderbeen kan nu gecorrigeerd worden. De chirurg zet uw knie in de gecorrigeerde stand vast.

Herstel
Meestal kunt u na ongeveer 2 dagen weer naar huis. Daar revalideert u verder. U loopt ongeveer 6 weken met krukken waarbij u het been 50% mag belasten. Dit leert u van de fysiotherapeut. Na 6 weken mag u weer autorijden en fietsen. (Beperkt) sporten kan en mag weer drie tot vier maanden na de operatie. Gemiddeld kunt u na drie maanden weer werken. Deze termijnen verschillen per persoon. Uw arts informeert u over uw persoonlijke situatie.

U verlaat hiermee de informatiepagina's over verpleegafdeling orthopedie verpleegafdeling b44.

U kunt deze behandeling krijgen bij de volgende aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze verpleegafdelingen. Dit hangt af van uw situatie.