Couveusesuites 10 jaar

Wereld Prematuren Dag

Op 17 november is het zowel Wereld Prematuren Dag als de intocht van Sinterklaas. Daarom trakteert de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen (VOC) een goodiebag met cadeautjes aan 1.500 couveusekinderen in 80 ziekenhuizen. Weer een feestje op de 10-jarige couveuseafdeling!

Veel aandacht voor de couveuse challenge

Op 31 oktober 2018 ging René Verlaak, kinderarts/neonatoloog, gedurende 10 uur in een couveuse liggen voor een goed doel vanwege het 10-jarige bestaan van de couveusesuites. De couveuse challenge zette zich in voor All4Small, dat belangrijk onderzoek doet voor de allerkleinsten. De actie trok veel bekijks.

De couveuse challenge vond plaats op woensdag 31 oktober tussen 5.00 - 15.00 uur in de Binnentuin van CWZ. Publiek kon er de couveuse challenge 'live' zien en een gift doneren in de grote couveuse. Ook waren er 2 echte couveuses te zien. Daarbij stond een verpleegkundige die uitleg gaf over de zorg in een couveuse. Kinderen die langskomen kregen een kleinigheid. Steun is nog steeds mogelijk door online te doneren op de website van All4Small.

We bedanken iedereen voor alle aandacht en alle donaties! Veel dank namens de couveuseafdeling A32.

Veel comfort voor kwetsbaar kind

Rust. Privacy. Warm licht. Baby en ouders voelen zich er prettig bij. Een eigen patiëntenkamer is tegenwoordig dan ook niet meer weg te denken in neonatologie. 10 jaar geleden was dat anders. CWZ was toen het eerste Europese ziekenhuis dat individuele couveusesuites opende. Jaarlijks liggen er tussen de 400 en 500 baby’s in de 15 couveusesuites van CWZ. Kinderarts-neonatoloog René Verlaak: ‘Ze liggen aan de monitor voor extra bewaking totdat ze groeien en bloeien.' Lees het hele interview.

Verhalen over couveusebaby's

Het verhaal van baby Puck (2011)

37 jaar geleden, op 14 juli 1981, werd Roosje Rooijakkers geboren. Vier weken te vroeg en met 1500 gram vooral heel licht. Een maand lang lag ze op de couveuseafdeling van CWZ. 30 jaar later beviel Roosje zelf van haar dochtertje Puck. Ook te vroeg. Lees dit verhaal.

Het verhaal van baby Sander (2009)

Op 16 mei 2009 was Liesbeth 31 weken zwanger van haar zoontje Sander. Ze ging die dag met ziekteverlof, omdat werken niet meer ging. Al weken hield ze vocht vast en haar bloeddruk was gestegen. Tijdens haar bezoek aan de verloskundige werd er eiwit in haar urine aangetroffen. Dat moest verder worden uitgezocht in het Radboudumc. Lees dit verhaal.

Het verhaal van baby Bence (2017)

Bence werd geboren met 33 weken en is inmiddels 9 maanden oud. Zijn moeder vertelt: 'We hebben veel vertrouwen in Bence en de artsen van CWZ. Hij heeft een moeizame start gehad, maar we zijn ervan overtuigd dat het goed komt!' Lees dit verhaal.

Het verhaal van baby Sem (2017)

In de nacht van 2 op 3 augustus 2017 werd Sem geboren in CWZ. Hij was 32 weken oud en had een klompvoetje. 'We hebben een emotionele, maar mooie tijd gehad op de couveuseafdeling van CWZ', schrijft zijn moeder. Lees dit verhaal.

Het verhaal van baby Dewy (2013)

Dewy is 3 weken te vroeg geboren in 2013. Haar moeder: 'We zouden de volgende dag gewoon naar huis mogen, maar in het begin van de nacht werd Dewy blauw. Ze had verschijnselen van een premature baby.' Lees dit verhaal.

Het verhaal van baby Tycho (2013)

Tycho kwam 3 weken te vroeg ter wereld op 29 december 2013. Wat zijn ouders het meest is bijgebleven, zijn het mooie kaartje en lekkers tijdens de jaarwisseling. 'Fijn dat de nachtzuster daaraan had gedacht!' Lees dit verhaal.

Het verhaal van baby Lois (2011)

10 weken voor de uitgerekende datum kreeg Kim buikkrampen. 'Toen de verloskundige voor de zekerheid kwam, bleek ik al 10 centimeter ontsluiting te hebben! Wat een nachtmerrie.' Gelukkig gaat het tegenwoordig fantastisch met Lois. Lees dit verhaal.