Borstvoeding

CWZ geeft begeleiding bij borstvoeding.

CWZ hecht veel waarde aan een goede start voor moeder en kind. We geven goede begeleiding bij het geven van borstvoeding. Onze medewerkers zijn hier speciaal voor opgeleid.

Toon meer

De keuze voor borst- of flesvoeding is natuurlijk aan uzelf. Daarom geven we u hier informatie over borstvoeding zodat u een goede keuze kunt maken.

Voordelen borstvoeding

Borstvoeding is goed voor moeder en kind. Het bevordert de hechting. Het heeft de juiste samenstelling en de goede temperatuur. Het draagt bij aan de opbouw van het nog onvolgroeide afweersysteem en beschermt tegen allerlei infecties en allergieën, ook op langere termijn.

Ook voor u zelf is het geven van borstvoeding gunstig. De baarmoeder herstelt zich sneller en u bent eerder op uw oude gewicht. Op de langere termijn loopt u minder kans op bepaalde ziektes. Tot ongeveer zes maanden heeft uw baby voldoende aan alleen borstvoeding. Het geven en krijgen van borstvoeding heeft dus veel gezondheidsvoordelen.

Lactatiekundigen

Onze verpleegkundigen kunnen u helpen bij het geven van borstvoeding. Het kan zijn dat u meer begeleiding nodig heeft. Dan kan een van onze lactatiekundigen helpen. Zij heeft een opleiding gevolgd waarmee ze zich heeft gespecialiseerd op het gebied van borstvoeding en zorgt ook voor scholing van de andere verpleegkundigen. 

De lactatiekundige maakt samen met u een ‘plan op maat’ en u krijgt verpleegkundige begeleiding. Op deze manier kunnen onze verpleegkundigen en lactatiekundigen u helpen bij het laten slagen van borstvoeding.

Borstvoedingsvriendelijk ziekenhuis

CWZ mag zich een ‘borstvoedingsvriendelijk ziekenhuis’ noemen. Hiervoor zijn we in het bezit van verschillende keurmerken. We voldoen aan de eisen van de WHO-code van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Unicef in bezit. Hiermee geven we ouders objectieve informatie over (borst-) voeding. Iedere drie jaar wordt getoetst of CWZ aan de eisen voldoet en wordt het certificaat verlengd.

Samenwerking in de regio

CWZ werkt veel samen met andere organisaties in de regio om er samen voor te zorgen dat alle zorg rondom een geboorte gezond en veilig verloopt. Zo maakt CWZ deel uit van het samenwerkingsverband Regionaal Overleg Borstvoeding (ROB). De organisaties in Nijmegen komen regelmatig samen om goede begeleiding en eenduidige voorlichting en zorg rondom borstvoeding te garanderen. CWZ volgt de landelijke richtlijn voor borstvoeding van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ).

Patiëntverhaal over borstvoeding

Borstvoeding is iets bijzonders. Enerzijds is het iets natuurlijks en kun je het doen door je intuïtie te volgen. Anderzijds is het een vaardigheid die je kunt leren door tips en technieken. Dat laatste heeft bij Elske en haar te vroeg geboren kindje heel goed geholpen. Lees haar verhaal >>>

Meer over borstvoeding

Op CWZ.nl
Zwangerenmarkt CWZ

Borstvoeding gerelateerde folders
Borstvoeding 
Borstmassage en kolven met de hand
Borstvoeding: Huid-op-huidcontact
Borstcompressie: Het stimuleren van de melkstroom
Kolven van moedermelk

Landelijke borstvoedingsorganisaties
La Leche League

Voor informatie over borstvoeding, borstvoeding begeleiding, informatiebijeenkomsten voor zwangeren en voedende moeders

Moeder tot moedercontact in de regio
SAAM Nijmegen

Samenwerkende organisatie regio Nijmegen
www.samennijmegen.nl

Nederlandse vereniging Lactatiekundigen
www.nvlborstvoeding.nl 

Voedingscentrum
Informatie over flesvoeding geven

U verlaat hiermee de informatiepagina's over specialisme verloskunde.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze verpleegafdelingen. Dit hangt af van uw situatie.