Drukmeting van het onderbeen

Hiermee kan de arts zien of u een compartimentsyndroom heeft.

De (sport)arts kan een verdenking hebben op een zogenaamde ‘inspanningsgebonden compartimenten syndroom’ of ‘logesyndroom’. Dit is een syndroom waarbij de druk in de spieren tijdens inspanning zo hoog oploopt dat het pijn gaat doen. 

Toon meer

Deze druk kan gemeten worden met een drukmeting van het onderbeen. Dit gebeurt zowel in rust als na inspanning. Wanneer er namelijk sprake is van een compartimentsyndroom dan is de druk te hoog. De sportarts meet de druk in een compartiment (deel) van het onderbeen met een naald. 

Hoe gaat een drukmeting van het onderbeen?

Als de arts denkt dat u een compartimentsyndroom heeft, zal een afspraak met u gemaakt worden voor een zogenaamde drukmeting. Tijdens een drukmeting wordt de druk in het compartiment gemeten. De arts ontsmet en verdooft de huid. Hierna prikt de arts een naald door de huid en het spierkapsel tot in het spiercompartiment geprikt. Daarna spuit de arts wat vocht in uw onderbeen en meet hij of zij de druk met de naald. Vervolgens wordt de naald verwijderd en moet u proberen de klachten op te wekken. Dit kan door lopen op een loopband of op een andere manier waar u klachten bij heeft. Vervolgens meet de arts de druk nog een keer. Wanneer de druk te hoog is, is er sprake van een chronisch compartimentsyndroom.

Wanneer krijgt u een drukmeting van het onderbeen?

Als uw arts na de anamnese en het lichamelijke onderzoek denkt dat u een compartimentsyndroom heeft, kan de arts met een drukmeting onderzoeken of dit ook echt zo is.

U verlaat hiermee de informatiepagina's over specialisme sportgeneeskunde.

U kunt dit onderzoek krijgen bij deze aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij dit onderzoek te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.