Revalidatie en nazorg na kanker

De ziekte kanker heeft grote gevolgen. Tijdens en na de behandeling kunt u te maken krijgen met allerlei klachten. Uw conditie gaat achteruit, misschien bent u moe, angstig of onzeker. Sommige mensen hebben pijn of kunnen zich minder goed concentreren. Dat maakt uw dagelijkse leven er niet makkelijker op. Revalidatie kan u helpen uw klachten te verminderen. Revalidatie bij kanker wordt ook wel 'oncologische revalidatie' genoemd. Er zijn allerlei combinaties mogelijk. De aard van uw klachten bepalen bij welke hulp u mogelijk baat kunt hebben. Ook is het van belang of klachten zich op één specifiek vlak (bijvoorbeeld op lichamelijk, emotioneel of sociaal vlak) voordoen of dat er sprake is van een combinatie van klachten op meerdere vlakken.

Wat kan ik zelf doen?

 • Elke vorm van bewegen is goed voor uw conditie. U kunt zelf aan de slag gaan door bijvoorbeeld eens vaker de trap in plaats van de lift te nemen. Sporten kan ook, maar kies dan een manier van bewegen waarbij u nog gewoon kunt praten en niet buiten adem raakt. Pas op, vooral in het begin, dat u niet over uw grenzen heen gaat! En of u nu wandelt, fietst, danst of zwemt: het belangrijkste is dat u er plezier in heeft.
 • Stop met roken. Uw huisarts kan daarbij helpen of u verwijzen naar programma's voor stoppen met roken.
 • Matig alcoholconsumptie. Probeer niet meer dan één glas alcohol per dag te nemen, bij voorkeur niet dagelijks.
 • Eet gezond. Minder rood vlees, meer groenten en fruit en voldoende drinken zijn stappen in de goede richting.
 • Neem voldoende (nacht)rust. Weinig mensen blijven fit met minder dan 7u slaap. Schroom niet aan te geven dat u ook overdag een dutje wil doen.
 • Houd contact met uw werk, uw sportclub of met de vereniging waar uw lid van bent en houdt hen op de hoogte hoe het met u gaat . Dit maakt de drempel om terug te keren wat lager.

Naar boven

Zelf uw klachten in kaart brengen?

De lastmeter biedt u de mogelijkheid om zelf uw klachten in kaart te brengen. Het kan u helpen in gesprek te gaan met uw zorgverlener(s) over problemen die u door uw ziekte ervaart. De lastmeter is te vinden op de website van kanker.nl. De uitkomsten van de lastmeter wordt op diverse momenten tijdens de behandeling besproken door de gespecialiseerd verpleegkundige of de verpleegkundig specialist. 

Folder lastmeter

Naar boven

Fysiotherapie

Door regelmatig te bewegen, blijft u beter in conditie en heeft u minder last van vermoeidheid. U traint dan onder begeleiding van een fysiotherapeut. Fysiotherapie wordt in principe niet vergoed uit de basisverzekering. U heeft dus een aanvullende zorgverzekering nodig om de behandeling vergoed te krijgen. Er zijn enkele uitzonderingen:

 • Fysiotherapie die u ontvangt in het ziekenhuis na een operatie of behandeling.
 • Urine-incontinentie. U heeft hiervoor recht op een vergoeding voor negen behandelingen.
 • Chronische aandoeningen.

Een verwijsbrief is nodig voor het verkrijgen van een chronische indicatie en dus vergoeding uit het basispakket. De exacte vergoeding is per indicatie en per persoon verschillend. Raadpleeg vooraf uw zorgverzekeringspolis neem contact op met een fysiotherapeut. Kijk voor meer informatie over de praktijken in uw buurt op de website van Verwijsgids Kanker.

Naar boven

Oncologische fysiotherapie

In 2013 zijn negen enthousiaste fysiotherapie praktijken in de regio Nijmegen, een samenwerking gestart om de fysiotherapeutische zorg voor oncologische patiënten te verbeteren. Zowel mensen met kanker in de behandel, herstel, palliatieve en terminale fase kunnen er terecht. Dit doen zij zowel in de praktijk als aan huis. De aangesloten praktijken hebben een korte lijn met de verwijzers en regelmatig onderling overleg om de huidige ontwikkelingen in de zorg te bespreken. Kijk voor meer informatie op de website van oncologische fysiotherapie.

Naar boven

Meervoudige oncologische revalidatie/groepsrevalidatie

Deze behandeling is geschikt als u op meerdere gebieden problemen of klachten heeft die met elkaar te maken hebben. Bijvoorbeeld uw conditie, vermoeidheidsklachten, uw emoties of werk. Na een intensieve periode van ziekte en behandeling helpt het revalidatieprogramma u om een nieuw evenwicht te vinden op verschillende levensterreinen.

Vergoeding voor oncologische revalidatie

 • De vergoeding voor oncologische revalidatie wordt aangevraagd via de basisverzekering;
 • Een verwijsbrief is nodig voor de regio Nijmegen en omgeving;
 • Na aanmelding heeft u een indicatiegesprek met een revalidatiearts. Deze bekijkt wat de klachten zijn en welke revalidatiedoelen er opgesteld kunnen worden;
 • De zorgverzekeraar keurt deze indicatie vervolgens goed.
 • Sinds april 2019 biedt de Poliklinische Revalidatiegeneeskunde Nederland (PRNL) een eerste meervoudige groepsrevalidatie in de regio Nijmegen aan. U leest er meer over op de website van PRNL

Verwijsbrief voor zorgverleners

Zorgverleners kunnen hier de verwijsbrief downloaden.

Naar boven

Psychosociale zorg

Praten met een psycholoog of maatschappelijk werker is soms een goed idee bij problemen ten gevolge van kanker of de behandeling hiervan. Tijdens de behandelfase wordt u in overleg met de gespecialiseerde verpleegkundige of specialist verwezen naar medisch maatschappelijk werk of medische psychologie. De medisch maatschappelijk werker kan u helpen bij verwerking en omgaan met ziekte, bij problemen in gezin, relatie, financieel en/of re-integratie. Wanneer er sprake is van meer complexe en ziektegerelateerde psychische en/of emotionele problematiek, kan een psycholoog u verder helpen.
Wanneer u niet meer in behandeling bent en u heeft een hulpvraag voor algemeen maatschappelijk werk in uw buurt, dan heeft u geen verwijzing nodig en is deze zorg kosteloos. U kunt zelf rechtstreeks contact opnemen met Sterker Sociaal Werk in uw gemeente of met STIP of het sociaal wijkteam in uw buurt. Wanneer u niet meer in behandeling bent en u psychologische hulp nodig heeft kunt u via de huisarts verwezen worden. Psychologische behandeling wordt vergoed vanuit het basispakket, wel geldt hiervoor uw eigen risico. U kunt praktijken uit uw buurt vinden op de website van Verwijsgids Kanker.

Naar boven

Voedingsadvies

Wanneer u de diagnose kanker hebt gekregen, zijn voeding en beweging wellicht niet de eerste zaken waar u aan denkt. Toch spelen deze aspecten een belangrijke rol bij het verloop van de ziekte en uw lichamelijke weerbaarheid tijdens en na de behandeling. Tijdens de actieve behandelfase wordt u in overleg met de gespecialiseerde verpleegkundige of verpleegkundig specialist verwezen naar de afdeling diëtetiek. Kijk op voeding&kankerinfo voor meer informatie.

Als u niet meer in behandeling bent, kunt ook terecht bij praktijken in de regio. De praktijken in uw buurt vindt u op Verwijsgids Kanker. U heeft niet altijd een verwijsbrief nodig, maar bij sommige verzekeringen is een verwijsbrief van de huisarts wel noodzakelijk. Vergoeding vindt plaats vanuit het basispakket. Let op: voor sommige vergoedingen uit het basispakket geldt een eigen bijdrage of eigen risico. Ook het soort polis kan invloed hebben op de mate van vergoeding.

Naar boven

Begeleiding (terug) naar werk

Kost het u moeite om te blijven werken tijdens of na de behandeling? Of wilt u juist weer aan de slag? Dan kan de bedrijfsarts, maatschappelijk werk of ergotherapeut u daarbij begeleiden. Om te kunnen werken, eventueel in deeltijd of op therapeutische basis, hoeft u nog niet helemaal beter of hersteld te zijn; werken kan u ook helpen bij het herstel. Waar kunt u nog meer terecht? Via uw werkgever maar ook mogelijk via uw ziektekostenverzekering kunt u ondersteuning vragen van gespecialiseerde oncologische re-integratie bureaus. De wegwijzer kanker geeft je hiervoor meer informatie. Daarnaast kan er in sommige situaties verwezen worden naar gespecialiseerde bedrijfsarts consulenten oncologie.

Naar boven

Samen sterk: praten met lotgenoten

Wilt u graag eens praten met lotgenoten over wat u bezighoudt? Patiëntenorganisaties voor verschillende vormen van kanker organiseren bijeenkomsten. Klik hier voor de patiëntenorganisaties.

Naar boven

Inloophuizen

U komt ook medepatiënten tegen als u een van de inloophuizen in Nederland bezoekt. In Nijmegen is dat het Marikenhuis.

Algemene informatie over kanker

Meer weten?