Revalidatie en nazorg na kanker

De ziekte kanker heeft grote gevolgen. Tijdens en na de behandeling kunt u te maken krijgen met allerlei klachten. Uw conditie gaat achteruit, misschien bent u moe, angstig of onzeker. Sommige mensen hebben pijn of kunnen zich minder goed concentreren. Dat maakt uw dagelijkse leven er niet makkelijker op. Revalidatie kan u helpen uw klachten te verminderen. Revalidatie bij kanker wordt ook wel 'oncologische revalidatie' genoemd. Er zijn allerlei combinaties mogelijk. De aard van uw klachten bepalen bij welke hulp u mogelijk baat kunt hebben. Ook is het van belang of klachten zich op één specifiek vlak (bijvoorbeeld op lichamelijk, emotioneel of sociaal vlak) voordoen of dat er sprake is van een combinatie van klachten op meerdere vlakken.

Wat kan ik zelf doen?

Elke vorm van bewegen is goed voor uw conditie

Voldoende lichaamsbeweging verkleint de kans op kanker. Elke dag minimaal een half uur wandelen helpt. Wandel of fiets voor uw doen stevig door. Hierbij mag u gerust lichte ademstress krijgen (dieper door moeten ademen door de inspanning) en warm worden  maar u moet nog wel met iemand kunnen praten in volle zinnen.
Bent u een sporter, probeer dan zo lang als u zich goed voelt te blijven sporten tot aan de behandeling (operatie of andere therapie). Bent u geen sporter, maar wel lichamelijk altijd actief, blijf dan actief bezig en breidt dit uit met het 5 x per week wandelen en/of fietsen.
Zijn er (lichamelijke) problemen waardoor het lastig wordt  om op eigen initiatief actiever te worden, dan kunt u er ook voor kiezen dit onder begeleiding van een fysiotherapeut te doen. Hiervoor zijn er speciaal oncologisch geschoolde fysiotherapeuten.Het verbeteren van uw conditie is een van de weinige dingen die u zelf in de hand kunt nemen voor een zo voorspoedig mogelijk herstel.

Stop met roken

Uw huisarts kan daarbij helpen of u verwijzen naar programma's voor stoppen met roken.

Matig alcoholconsumptie

Niet meer dan één glas alcohol per dag te nemen, bij voorkeur niet dagelijks.

Eet gezond

Minder rood vlees, meer groenten en fruit en voldoende drinken zijn stappen in de goede richting.

Een gezond gewicht verkleint de kans op kanker. Streef naar een BMI tussen 18-25. Dit kunt u bereken met de BMI-meter.

Neem voldoende (nacht)rust

Weinig mensen blijven fit met minder dan 7 uur slaap. Schroom niet aan te geven dat u ook overdag een dutje wil doen.

Sociale contacten

Houd contact met uw werk, uw sportclub of met de vereniging waar uw lid van bent en houdt hen op de hoogte hoe het met u gaat. Dit maakt de drempel om terug te keren wat lager.

Naar boven

Zelf uw klachten in kaart brengen?

De lastmeter biedt u de mogelijkheid om zelf uw klachten in kaart te brengen. Het kan u helpen in gesprek te gaan met uw zorgverlener(s) over problemen die u door uw ziekte ervaart. De lastmeter is te vinden op de website van kanker.nl. De uitkomsten van de lastmeter wordt op diverse momenten tijdens de behandeling besproken door de gespecialiseerd verpleegkundige of de verpleegkundig specialist. 

Folder lastmeter

Naar boven

Fysiotherapie

Door regelmatig te bewegen, blijft u beter in conditie en heeft u minder last van vermoeidheid. U traint dan onder begeleiding van een fysiotherapeut. Fysiotherapie wordt in principe niet vergoed uit de basisverzekering. U heeft dus een aanvullende zorgverzekering nodig om de behandeling vergoed te krijgen. Er zijn enkele uitzonderingen:

  • Fysiotherapie die u ontvangt in het ziekenhuis na een operatie of behandeling.
  • Urine-incontinentie. U heeft hiervoor recht op een vergoeding voor negen behandelingen.
  • Chronische aandoeningen.

Een verwijsbrief is nodig voor het verkrijgen van een chronische indicatie en dus vergoeding uit het basispakket. De exacte vergoeding is per indicatie en per persoon verschillend. Raadpleeg vooraf uw zorgverzekeringspolis neem contact op met een fysiotherapeut. Kijk voor meer informatie over de praktijken in uw buurt op de website van Verwijsgids Kanker.

Naar boven

Oncologische fysiotherapie

De website van ONZG, Oncologie Netwerk Zuid-Gelderland geeft inzicht in de zorg die bij u in de regio geboden wordt. ONZG is een muldisciplinair oncologie netwerk, dat zich uitstrekt van Zuid-Gelderland, via Land van Cuijk naar de Kop van Noord-Limburg.

Wij bestaan uit zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen en begeleiden van patiënten en hun naasten, tijdens en na kanker.
Een goede ondersteuning kan veel bijdragen aan de kwaliteit van zorg en van uw leven. Na de diagnose kanker kunt u diverse hulpvragen ervaren op verschillende gebieden.
ONZG brengt de kennis en ervaring bij elkaar en stemt de zorg af, tussen de gespecialiseerde zorg in het ziekenhuis en de zorg bij u in de buurt. Gestelde kwaliteitseisen aan de zorgverlener waarborgen de kwaliteit van de zorg.

Naar boven

Nazorg groepsprogramma bij kanker

Het Herstel & balans nazorg groepsprogramma helpt deelnemers om na een intensieve periode van ziekte en behandeling na kanker een nieuw evenwicht te vinden op verschillende levensterreinen. Daardoor kan de kwaliteit van leven verbeteren. Aanmelden kan door het aanmeldformulier in te vullen. Het programma wordt niet vergoed door de zorgverzekeraars. Informatie over Herstel & Balans Nijmegen vindt u op de website.

Psychosociale zorg

Praten met een psycholoog of maatschappelijk werker is soms een goed idee bij problemen ten gevolge van kanker of de behandeling hiervan. Tijdens de behandelfase wordt u in overleg met de gespecialiseerde verpleegkundige of specialist verwezen naar medisch maatschappelijk werk of medische psychologie. De medisch maatschappelijk werker kan u helpen bij verwerking en omgaan met ziekte, bij problemen in gezin, relatie, financieel en/of re-integratie. Wanneer er sprake is van meer complexe en ziektegerelateerde psychische en/of emotionele problematiek, kan een psycholoog u verder helpen.
Wanneer u niet meer in behandeling bent en u heeft een hulpvraag voor algemeen maatschappelijk werk in uw buurt, dan heeft u geen verwijzing nodig en is deze zorg kosteloos. U kunt zelf rechtstreeks contact opnemen met Sterker Sociaal Werk in uw gemeente of met STIP of het sociaal wijkteam in uw buurt. Wanneer u niet meer in behandeling bent en u psychologische hulp nodig heeft kunt u via de huisarts verwezen worden. Psychologische behandeling wordt vergoed vanuit het basispakket, wel geldt hiervoor uw eigen risico. U kunt praktijken uit uw buurt vinden op de website van Verwijsgids Kanker.

Naar boven

Voedingsadvies

Wanneer u de diagnose kanker hebt gekregen, zijn voeding en beweging wellicht niet de eerste zaken waar u aan denkt. Toch spelen deze aspecten een belangrijke rol bij het verloop van de ziekte en uw lichamelijke weerbaarheid tijdens en na de behandeling. Tijdens de actieve behandelfase wordt u in overleg met de gespecialiseerde verpleegkundige of verpleegkundig specialist verwezen naar de afdeling diëtetiek. Kijk op voeding&kankerinfo voor meer informatie.

Als u niet meer in behandeling bent, kunt ook terecht bij praktijken in de regio. De praktijken in uw buurt vindt u op Verwijsgids Kanker. U heeft niet altijd een verwijsbrief nodig, maar bij sommige verzekeringen is een verwijsbrief van de huisarts wel noodzakelijk. Vergoeding vindt plaats vanuit het basispakket. Let op: voor sommige vergoedingen uit het basispakket geldt een eigen bijdrage of eigen risico. Ook het soort polis kan invloed hebben op de mate van vergoeding.

Naar boven

Begeleiding (terug) naar werk

Kost het u moeite om te blijven werken tijdens of na de behandeling? Of wilt u juist weer aan de slag? Dan kan de bedrijfsarts, maatschappelijk werk of ergotherapeut u daarbij begeleiden. Om te kunnen werken, eventueel in deeltijd of op therapeutische basis, hoeft u nog niet helemaal beter of hersteld te zijn; werken kan u ook helpen bij het herstel. Waar kunt u nog meer terecht? Via uw werkgever maar ook mogelijk via uw ziektekostenverzekering kunt u ondersteuning vragen van gespecialiseerde oncologische re-integratie bureaus. De wegwijzer kanker geeft je hiervoor meer informatie. Daarnaast kan er in sommige situaties verwezen worden naar gespecialiseerde bedrijfsarts consulenten oncologie.

Naar boven

Samen sterk: praten met lotgenoten

Wilt u graag eens praten met lotgenoten over wat u bezighoudt? Patiëntenorganisaties voor verschillende vormen van kanker organiseren bijeenkomsten. Klik hier voor de patiëntenorganisaties.

Naar boven

Inloophuizen

U komt ook medepatiënten tegen als u een van de inloophuizen in Nederland bezoekt. In Nijmegen is dat het Marikenhuis.

Algemene informatie over kanker

Meer weten?