Hoofdhuidkoeling

Hoofdhuidkoeling tijdens de chemotherapie kan haaruitval voorkomen of verminderen.

Het zorgt ervoor dat de doorbloeding van de haarwortels minder wordt. Hierdoor nemen de haarvormende cellen minder schadelijke stoffen op en is er minder kans op uitval of beschadiging van het haar.

Toon meer

Gemiddeld heeft de helft van de patiënten een resultaat waar zij tevreden mee zijn. Of hoofdhuidkoeling succesvol is, kunnen we vooraf niet voorspellen. Dit is per persoon verschillend en afhankelijk van de soort chemotherapie.

Wanneer krijgt u hoofdhuidkoeling?

Dat hangt af van de behandeling, de soort chemotherapie en de beschikbaarheid van een koelapparaat. Indien mogelijk krijgt u bij de start van de behandeling hoofdhuidkoeling aangeboden. U kunt vervolgens kiezen om hiervan gebruik te maken.

Hoe gebeurt hoofdhuidkoeling?

Een half uur voor de start van de chemotherapie maken we het haar vochtig en plaatsen een kap op uw hoofd. Deze kap is met slangen verbonden aan een koelapparaat. Door het rondstromen van koelvloeistof van de kap naar het apparaat, wordt de kap gekoeld tot -5°C à -6°C. De kap verlaagt de temperatuur van de hoofdhuid (tot ongeveer 15-25°C). Uw hoofd kan niet bevriezen. Na de chemotherapie is er maximaal 90 minuten nodig voor nakoeling. U bent 1 tot 2 uur langer in het ziekenhuis dan wanneer u geen hoofdhuidkoeling krijgt.

Meer over hoofdhuidkoeling

Op de website www.hoofdhuidkoeling.nl kunt u zien wat uw kans is op ernstige haaruitval, met of zonder hoofdhuidkoeling. U krijgt geen advies voor uw keuze, maar u kunt wel een vragenlijst invullen. Dit geeft een overzicht van wat u belangrijk vind over haaruitval en hoofdhuidkoeling.

Op de website www.geefhaareenkans.info vindt u onder het kopje ‘effectiviteit’ de recente resultaten bij de verschillende soorten chemotherapie.

Folder

U verlaat hiermee de informatiepagina's over specialisme oncologie-kanker.

U kunt bij deze behandeling te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.