Lumbaalpunctie

Een lumbaalpunctie is een onderzoek waarbij de neuroloog wat vocht uit uw wervelkolom haalt.

In de wervelkolom zit het ruggenmerg en daaromheen zitten vliezen. Tussen deze vliezen zit vocht (liquor). Door dit vocht te onderzoeken, krijgt de arts informatie over ziekten van de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwwortels. Bij sommige ziekten verandert de liquor namelijk. Ook de druk van de liquor vertelt soms iets over een bepaalde ziekte.

Hoe verloopt een lumbaalpunctie?

Voor een lumbaalpunctie prikt de arts met een dunne naald in het onderste deel van uw rug. Onder het ruggenmerg, bij de lendenwervels, zit een soort holte die met liquor is gevuld. De arts prikt dus niet in het ruggenmerg zelf.

Tijdens een lumbaalpunctie ligt of zit u op een onderzoekstafel. U moet uw knieën zo ver mogelijk optrekken. Breng uw hoofd naar de knieën en maak uw rug zo bol mogelijk. De arts bepaalt de plaats waar zij gaat prikken en zet hier met een pen een stipje. De plaats waar zij prikt zit in het onderste deel van uw rug.

Het onderzoek duurt ongeveer vijf minuten. Het is mogelijk dat u na de lumbaalpunctie nog een uur plat moet blijven liggen. Ga op de dag van de punctie niet meer werken. Doe de eerste paar dagen na de punctie rustig aan.

Folder

U verlaat hiermee de informatiepagina's over specialisme neurochirurgie.

U kunt dit onderzoek krijgen bij deze aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij dit onderzoek te maken krijgen met deze poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij dit onderzoek te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.