Discografie

Met behulp van een discografie kan de arts een afbeelding maken van een tussenwervelschijf.

In de rug liggen wervels die het ruggenmerg beschermen. Tussen deze wervels zitten de zogenaamde tussenwervelschijven. Deze schijven zijn een soort schokbrekers voor de wervelkolom. Ook zorgen ze ervoor dat de wervelkolom flexibel kan bewegen.

Toon meer

Bij sommige mensen kan er iets mis gaan met deze tussenwervelschijven. Ze kunnen bijvoorbeeld beschadigen en uitpuilen, daardoor kunnen ze tegen de zenuwen in het ruggenmerg aan drukken. Zoals bij een hernia.

Hoe wordt een discografie gemaakt?

In de tussenwervelschijf wordt contrastmiddel gespoten. Zo kan er een röntgenfoto van alle tussenwervelschijven gemaakt worden. Van alle tussenwervelschijven in de ruggengraat kan een discografie gemaakt worden.

Wanneer krijgt u een discografie?

Als u al langer last heeft van rugpijn, kan dit komen door een afwijking in een tussenwervelschijf. Het kan ook zijn dat deze rugpijn in één of beide benen gevoeld wordt. Vaak kunnen de wervelkolom en de tussenwervelschijven met een CT-scan of MRI-scan goed worden afgebeeld. Als er dan inderdaad een afwijking wordt gevonden, wil dat nog niet zeggen dat uw rugpijn door die afwijking komt. Daarom wordt een discografie gedaan. Er worden vaak meerdere tussenwervelschijven onderzocht.

Waar gebeurt een discografie?

Een discografie wordt gemaakt op de afdeling radiologie.

U verlaat hiermee de informatiepagina's over specialisme neurochirurgie.

U kunt dit onderzoek krijgen bij deze aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij dit onderzoek te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.