Caudografie / myelografie

Een caudografie is een röntgenonderzoek van de onderrug.

Met dit onderzoek kunnen vernauwingen in het ruggenmerg of in de zenuwen worden vastgesteld. Dit onderzoek wordt zelden meer uitgevoerd. Tegenwoordig is MRI het onderzoek van keuze.

Hoe wordt een caudografie / myelografie gemaakt?

  • Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel.
  • U ligt op uw zij of zit rechtop. U trekt uw knieën zoveel mogelijk op.
  • De neuroloog prikt vervolgens met een dunne naald in het wervelkanaal. Via deze naald neemt de neuroloog wat ruggenmergvocht af voor onderzoek.
  • Daarna spuit de neuroloog wat contrastvloeistof in. Contrastvloeistof zorgt ervoor dat het wervelkanaal zichtbaar is op een röntgenfoto.
  • Aansluitend maakt de radioloog foto's.

Het totale onderzoek duurt ongeveer 15 minuten. Na dit onderzoek volgt een CT scan om doorsnede foto's te maken van de rug. Dit gebeurt een uur na aanprikken en inspuiten van contrastmiddel. U blijft daarvoor een uur stil in bed liggen.

Wanneer krijgt u een caudografie / myelografie?

Als de arts aanleiding heeft om naar afwijkingen te zoeken in het ruggenmerg of in de zenuwen. Dit onderzoek wordt zelden meer uitgevoerd. Tegenwoordig is MRI het onderzoek van keuze.

Waar gebeurt een caudografie / myelografie?

Een caudofgrafie / myelografie gebeurt op de afdeling radiologie.

Contrastmiddel

Bij een caudografie / myelografie wordt via een ruggenprik contrast in het ruggenmergkanaal gebracht. U moet voor dit onderzoek een dag worden opgenomen.

Folder

U verlaat hiermee de informatiepagina's over specialisme neurochirurgie.

U kunt bij dit onderzoek te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.