Aneurysma hersenen

Wat is een aneurysma in de hersenen?

Onder een aneurysma in de hersenen wordt verstaan een uitstulping van de wand van een hersenslagader. Het aneurysma bevindt zich vrijwel altijd op de splitsing van twee slagaders, meestal aan de onderkant van de hersenen of hersenstam. Het kan het beste worden vergeleken met een fietsband waarbij er een gat in de buitenband zit en op die plaats de binnenband naar buiten puilt. Deze uitpuiling (of uitstulping) noemt men een aneurysma.

Meer over aneurysma

Neurochirurgisch Centrum Nijmegen

Meer over aneurysma

Klachten / symptomen aneurysma in de hersenen

Meestal worden de klachten van een hersenaneurysma pas herkent als er een hersenbloeding ontstaat. In de slagader is een grote druk waardoor het aneurysma groter wordt. Hierdoor wordt de wand dunner en kan er een scheurtje ontstaan. Dan volgt een hersenbloeding. Op het moment van een hersenbloeding kan de patiënt acute hoofdpijn en nekpijn krijgen, soms ook bewusteloosheid. Vaak is er ook misselijkheid en moet de patiënt overgeven.

Er zijn ook hersenaneurysma’s die niet scheuren, maar alleen groter worden. Dan kunnen er neurologische uitvalsverschijnselen optreden, omdat het aneurysma als een gezwel op de hersenen, hersenstam of hersenzenuwen duwt.

Een andere mogelijkheid is dat er in een aneurysma bloedstolsels ontstaan. Deze sluiten de slagader niet helemaal af, dus het bestaat voor een deel uit stromend bloed en voor een deel uit bloedstolsels. Het gevaar kan zijn dat er stukjes bloedstolsel afbrokkelen en met de bloedstroom mee gaan. Zo kunnen ze ergens anders terecht komen en daar een bloedvat afsluiten. Dan kan een herseninfarct ontstaan. 

U verlaat hiermee de informatiepagina's over specialisme neurochirurgie.

U kunt bij deze aandoening de volgende onderzoeken krijgen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening de volgende behandelingen krijgen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende specialismen. Dit hangt af van uw situatie.