Slokdarm impedantiemeting

Een onderzoek van de slokdarm waarbij gekeken kan worden of iemand last heeft van gastro-oesofageale refluxziekte.

Deze aandoening kenmerkt zich door brandend maagzuur, oprispingen en pijn op de borst. Met een ‘gewone’ pH-meting kunnen zure refluxperiodes worden gemeten, maar sommige mensen hebben ook last van ‘niet-zure’ refluxperiodes. Een slokdarm-impedantiemeting meet ook deze periodes.

Toon meer

Wanneer uw arts vermoedt dat uw klachten komen door de gastro-oesofageale refluxziekte, krijgt u een slokdarm-impedantiemeting.

Hoe verloopt een slokdarm-impedantiemeting?

Allereerst wordt de afstand van de neusvleugels tot de ingang van de maag gemeten. Dit gebeurt met behulp van een dun slangetje. Dit slangetje is niet dikker dan 3 millimeter. Vervolgens krijgt u een slangetje met een elektrode via uw neus in uw slokdarm. Dit slangetje blijft 24 uur zitten en registreert aan een stuk door de zuurgraad in het onderste deel van de slokdarm. De gegevens worden opgeslagen in een recorder. Dit is een klein kastje dat u in een draagtas om uw middel draagt.

Waar vindt een slokdarm-impedantiemeting plaats?

Een slokdarm-impedantiemeting wordt uitgevoerd op de endoscopieafdeling. U wordt vanuit de polikliniek MDL naar de endoscopieafdeling verwezen.

U verlaat hiermee de informatiepagina's over specialisme maag-darm-leverziekten (mdl).

U kunt dit onderzoek krijgen bij deze aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij dit onderzoek te maken krijgen met deze poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij dit onderzoek te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.