Pathologisch onderzoek

Bij pathologisch onderzoek wordt er gekeken naar uw cellen en weefsel.

De patholoog kan zo een diagnose stellen. De uitslag bepaalt hoe u het beste behandeld kunt worden.

Toon meer

Er zijn verschillende redenen om pathologisch onderzoek te doen:

  • Uw arts wil weten welke ziekte/afwijking een patiënt heeft.
  • Uw arts wil na een operatie weten of een tumor helemaal weg is. Hij of zij wilt dan bijvoorbeeld weten of er uitzaaiingen in lymfklieren zijn en om wat voor een soort tumor het gaat. Al deze gegevens zullen helpen om te beslissen of en welke vervolgbehandelingen nodig zijn.
  • Als er bij bevolkingsonderzoeken wordt geprobeerd om zo vroeg mogelijk een ziekte op te sporen, bijvoorbeeld bij baarmoederhalskanker en borstkanker.
  • Als er na het overlijden van een patiënt de behandelaars willen weten wat het effect van hun behandelingen is geweest en wat de direct doodsoorzaak is. Bij de obductie onderzoekt de patholoog alle organen van de patiënt, nadat de nabestaanden hiervoor toestemming hebben gegeven aan de behandelend arts.

Hoe verloopt pathologisch onderzoek?

Er wordt een klein stukje weefsel bij u weggenomen. Dit heet een biopt. Dit biopt wordt naar de patholoog gestuurd voor onderzoek. Als er een groter deel wordt weggenomen, heet dit een resect.

Waar vindt pathologisch onderzoek plaats?

Uw arts haalt een stukje weefsel of cellen bij u weg en stuurt het daarna naar de patholoog voor onderzoek in het laboratorium.

U verlaat hiermee de informatiepagina's over specialisme maag-darm-leverziekten (mdl).

U kunt bij dit onderzoek te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.