Echo-endoscopie bovenste deel maagdarmkanaal

Met dit onderzoek wordt het bovenste deel van het maagdarmkanaal onderzocht.

Het bovenste deel van het maagdarmkanaal bestaat uit de slokdarm, de maag en de twaalfvingerige darm. Hierbij wordt een endoscoop gebruikt. Dit is een kijkinstrument met aan het einde een echo-apparaat. Op deze manier kunnen afwijkingen en bijzonderheden net buiten de genoemde organen bekeken worden.

Toon meer

U krijgt een echo-endoscopie wanneer uw arts vermoedt dat uw klachten komen door afwijkingen in de wand en/of de structuren van de slokdarm, maag of twaalfvingerige darm.

Hoe verloopt een echo-endoscopie?

Voor het onderzoek krijgt u een roesje. Dit wordt een sedatie genoemd. U krijgt een flexibele slang op uw tong waarbij de arts u vraagt om te slikken. Wanneer u slikt opent de slokdarm zich en kan de arts de slang in uw slokdarm, maag en twaalfvingerige darm schuiven. Er wordt een ballonnetje aan het einde van de endoscoop opgeblazen. Ook kan er eventueel water via de scoop worden ingebracht. Dit doet de arts om een beter beeld te krijgen van de wand en structuren van de slokdarm, maag of twaalfvingerige darm. Na het onderzoek wordt de ballon leeggemaakt en wordt het water weggezogen.

Waar vindt een echo-endoscopie plaats?

Een echo-endoscopie wordt gemaakt op de endoscopieafdeling.

U verlaat hiermee de informatiepagina's over specialisme maag-darm-leverziekten (mdl).

U kunt dit onderzoek krijgen bij deze aandoeningen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij dit onderzoek te maken krijgen met deze poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij dit onderzoek te maken krijgen met deze specialismen. Dit hangt af van uw situatie.