Astma bij kinderen

Wat is astma bij kinderen?

Astma is een ziekte van de longen. Bij kinderen met astma zijn de longen extra gevoelig voor allerlei stoffen. Ruim 1 op de 10 kinderen heeft last van de luchtwegen. De meesten zijn dan ook allergisch, bijvoorbeeld voor huisstofmijt, huisdieren of stuifmeel van gras of bomen. Maar er zijn ook niet-allergische 'prikkels' die een astma-aanval kunnen veroorzaken, zoals tabaksrook, chloordamp en luchtvervuiling. Ook kunnen kinderen met astma benauwd worden door lichamelijke inspanning of stress. Astma is vaak erfelijk.

Klachten / symptomen kinderastma

Kinderen met astma hebben het regelmatig benauwd of komen met klachten van hoesten of een piepende ademhaling. Dit komt omdat de spieren rond de luchtwegen verkrampen, de slijmvliezen van de bronchiën opzwellen en zich met slijm vullen. De lucht komt er daardoor niet goed meer doorheen. Dat maakt het ademhalen moeilijk. Een astma-aanval begint meestal na contact met bepaalde prikkels.

Job van den Burg over acute astma

Zó speel je een computerspel en zó lig je op de spoedeisende hulp met een astma-aanval. Dit gebeurde Job van den Burg. 'Ik was te moe om bang te zijn.' Lees zijn verhaal.

Waarom naar CWZ met kinderen met astma?

Wanneer bij uw kind de diagnose astma wordt gesteld roept dat vast veel vragen op bij u en de mensen in uw omgeving. Wat moet ik in huis doen? Welke medicijnen moet mijn kind gaan gebruiken, en hoe moeten die gebruikt worden? Zijn ze niet schadelijk? Deze vragen zal de kinderarts voor u beantwoorden. Kinderen met een matig tot ernstig astma worden door een kinderarts gecontroleerd. Op de polikliniek kindergeneeskunde is ook een kinderastmaverpleegkundige aanwezig, die nauw samenwerkt met de kinderarts.

Wat is Luchtbrug?

‘Luchtbrug. Jouw online astma kliniek’, zo is het online platform gedoopt waar kinderen met astma online hun eigen gezondheid in de gaten houden, met hun arts chatten en informatie raadplegen. Ook in CWZ krijg je de vraag om mee te doen met Luchtbrug. Klik door om eens een kijkje te nemen op de website.

Meer over astma bij kinderen

CWZ is één van de locaties van het Regionaal Astma en Allergiecentrum voor Kinderen (RAAcK). Dit centrum heeft als doel de beste zorg te bieden voor kinderen met astma en allergie. De kinderlongartsen van CWZ maken deel uit van dit samenwerkingsverband. Lees meer op de website van RAAcK.

U verlaat hiermee de informatiepagina's over specialisme kindergeneeskunde.

U kunt bij deze aandoening de volgende behandelingen krijgen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende specialismen. Dit hangt af van uw situatie.