Huil baby

Wat zijn huil- en onrustbaby’s?

Ongeveer 10 van de 100 baby's zijn huil- en onrustbaby's. Dit zijn baby’s die erg veel huilen. Ouders kunnen er wanhopig van worden. Huilbaby's zijn moeilijk te troosten. Een huilbaby kost veel tijd en energie. Toch hoeft u waarschijnlijk niet ongerust te zijn. De meeste baby's groeien na 3 tot 6 maanden vanzelf over het vele huilen heen.

Klachten/symptomen huil- en onrustbaby’s

Een huilbaby is een baby die:

  • meer dan 3 uur per dag huilt
  • meer dan 3 dagen per week
  • en minstens 3 weken aaneengesloten.

In CWZ wordt ervan uitgegaan dat er sprake is van te veel huilen, als ouders het vele huilen als een zorg of last ervaren. Huilbaby's zijn in principe gezond, meestal bijzonder actief, beweeglijk en snel afgeleid.

Waarom naar CWZ met huil- en onrustbaby’s?

CWZ werkt samen met artsen en verpleegkundigen van de consultatiebureaus in de opvang en begeleiding van huilbaby’s. Als u naar CWZ komt met een huilbaby wordt uw kind eerst uitgebreid onderzocht door de kinderarts. Zo wordt gekeken of er een lichamelijke oorzaak is voor het huilen. Als er geen oorzaak wordt gevonden, spreken we van een huilbaby. U krijgt poliklinisch adviezen en voor verdere begeleiding in de thuissituatie komt de verpleegkundig van het consultatiebureau bij u thuis. Dit wordt via een overdracht vanuit CWZ geregeld. In uitzonderlijke gevallen is een opname voor behandeling van huil- en onrustbaby’s mogelijk.

U verlaat hiermee de informatiepagina's over specialisme kindergeneeskunde.

U kunt bij deze aandoening de volgende behandelingen krijgen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende specialismen. Dit hangt af van uw situatie.