Patiëntenkamer en apparatuur IC

Alle patiënten op de IC worden voortdurend bewaakt met apparatuur. Dit kan bijvoorbeeld een apparaat zijn dat het hartritme of de ademhaling meet. Deze apparaten kunnen signalen geven: een geluid of een pieptoon. Daar hoeft u niet van te schrikken. De verpleegkundige zal zo nodig actie ondernemen.

Hoe ziet een kamer op de IC eruit?

Er zijn 12 eenpersoonskamers en er is 1 driepersoonskamer. Op de foto ziet u een patiëntenkamer op de IC in CWZ. Onder de foto kunt u uitleg bij de cijfers vinden.

1. Monitor

Deze houdt constant verschillende lichaamsfuncties van de patiënt in de gaten. Denk aan de hartslag en bloeddruk. Meerdere snoeren verbinden de patiënt met de monitor. De verpleegkundige waakt over de patiënt en gebruikt daarvoor deze monitor.

2. Beademingsmachine

Op een IC patiënten vaak zo ernstig ziek, dat zij niet zelf kunnen ademen. Deze machine neemt de ademhaling over of ondersteunt de ademhaling van de patiënt. De machine is verbonden met een buisje. Dat loopt meestal via de mond naar de luchtpijp. Soms hebben patiënten in plaats van een buisje een masker.

3. Nierdialyse apparaat

Soms is het nodig om de uitgevallen nierfunctie over te nemen. Deze machine is verbonden met een groot bloedvat van de patiënt. Het apparaat spoelt het bloed schoon.

4. Voedingspomp

Ook ernstig zieke patiënten moeten goede voeding krijgen. Op de IC krijgt een patiënt sondevoeding via een slang. Die loopt door zijn neus naar zijn maag of dunne darm.

5. Infuuspomp

Met behulp van een infuuspomp krijgt de patiënt vocht en soms bloed toegediend.

6. Spuitenpomp

Bijna altijd heeft een patiënt op de IC medicijnen nodig. Dit apparaat zorgt daarvoor.