Campagne handhygiëne

Schone handen redden mensenlevens

Goede handhygiëne kan een kwart van de ziekenhuisinfecties voorkomen. Daarom is CWZ hier zeer alert op. Want gemiddeld loopt in Nederland één op de 10 patiënten tijdens ziekenhuisopname een infectie op. Dit is niet alleen bijzonder vervelend voor de patiënt, maar leidt ook nog eens tot hoge kosten voor de gezondheidszorg (100 tot 1.000 euro per infectie).

CWZ doet het goed

Arts-microbioloog Andreas Voss van de unit infectiepreventie: ‘Vaak is de overdracht van micro-organismen en het ontstaan van infecties te vermijden met een goede handhygiëne. In CWZ gaat het met de infectiepreventie heel goed. 4 van de 100 opgenomen patiënten lopen hier momenteel een infectie op. Medewerkers proberen nu al hun best te doen. Toch streven wij ernaar het aantal ziekenhuisinfecties nog verder te verlagen.’ Wat onder handhygiëne wordt verstaan, staat beschreven in het gelijknamige protocol. Dit beschrijft voorwaarden als het niet dragen van ringen of horloges. Daarnaast komen de technieken voor wassen, desinfecteren en verzorgen aan bod. Sinds oktober 2007 voert CWZ campagne om de handhygiëne te verbeteren.

Campagne 'Gewoon handen schoon'

De verpleegkundige giet de urine in het toilet, trekt haar handschoenen uit en schrijft de gemeten waarde in het dossier. Moet zij hierna haar handen desinfecteren? Het is een van de vragen uit een kennisquiz voor ziekenhuismedewerkers. Na de koffiebekers en het wc-papier wordt nu dit interactieve middel ingezet in de vervolgcampagne ‘Gewoon handen schoon’, waar CWZ, het Radboudumc en het Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg de handen voor ineen slaan. Meer informatie over ziekenhuisinfecties en de campagne in de ziekenhuizen vindt u op de campagnewebsite.