Bloeddruk daling ouderen

Het hart pompt bloed door het lichaam. Bij een lage bloeddruk gebeurt dat met weinig druk.

De medische naam voor lage bloeddruk is hypotensie (orthostatisch of postprandiaal).

Toon meer

De bloeddruk kan ineens dalen na een verandering van houding. Bij gaan zitten of staan vanuit liggende positie of bij gaan staan en lopen na een tijdje zitten. Dit heet orthostatische hypotensie.

Ook kan de bloeddruk tijdelijk dalen na het eten van een maaltijd. Dit heet postprandiale hypotensie.

Oudere mensen hebben vaker aandoeningen waarbij een bloeddrukdaling optreedt. Dit kan bv bij Diabetes Mellitus, de ziekte van Parkinson, en sowieso bij acute ziekten waarbij de conditie minder is, mensen meer op bed liggen en soms uitgedroogd raken. Ook is er meer kans op zo’n bloeddrukdaling bij gebruik van sommige medicijnen. Oudere mensen kunnen een bloeddrukdaling minder snel opvangen dan jongere mensen. De gevolgen kunnen daardoor veel ernstiger zijn.

Nadat een tijdelijke bloeddrukdaling is vastgelegd worden de oorzaken op een rij gezet. Vaak is hier verbetering in te brengen door aanpassing van medicijnen en door adviezen in houding en voeding. U kunt er meer over lezen in de folders.

Klachten / symptomen van een bloeddrukdaling

Het lichaam kan last krijgen wanneer de bloeddruk ineens flink daalt en lager uitkomt dan dat het lichaam gewend is Het hoofd krijgt tijdelijk te weinig bloed en zuurstof en kan daardoor het lichaam minder goed (be)sturen. Daarbij kunnen klachten bestaan als:

  • duizeligheid
  • zwarte vlekken zien of wazig zien
  • minder helder kunnen denken
  • evenwichtsstoornissen, bijna vallen
  • werkelijk vallen (soms zonder enig ander teken vooraf)
  • in ernstige situaties kan een bewustzijnsverlies optreden, en in zeer zeldzame gevallen zelfs een beroerte ontstaan.

De ouderenzorg bij CWZ

Voor CWZ is de ouderenzorg een speerpunt. Het onderzoek en de behandeling wordt volledig afgestemd op de behoefte van de patiënt. Aandacht voor de patiënt staat centraal. De manier van werken houdt rekening met wat de patiënt qua belasting aankan. Tijdens elke behandeling of opname zijn de medewerkers geriatrie, zowel klinisch geriaters als verpleegkundigen, laagdrempelig voor alle afdelingen bereikbaar. Zowel tijdens een opname als een polibezoek kunnen de medewerkers geriatrie op verzoek meedenken en mee behandelen.

U verlaat hiermee de informatiepagina's over specialisme geriatrie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende specialismen. Dit hangt af van uw situatie.