Huidafwijking goedaardig

Wat zijn goedaardige afwijkingen in en onder de huid?

Er bestaan veel verschillende afwijkingen in en onder de huid. Afwijkingen kunnen ontstaan uit gewone huidcellen. De meeste hiervan zijn dan ook in of op de huid gelegen. Voorbeelden hiervan zijn moedervlekken en fibromen. Soms kunnen deze afwijkingen hinderlijk of lelijk zijn. Maar soms is er een vermoeden bij de patiënt of de arts dat de afwijking kwaadaardig kan worden. Dit zijn goede redenen om de aandoening te verwijderen.
U kunt ook vreemd materiaal in of onder de huid hebben. Splinters of bijveoorbeeld stukjes glas kunnen in of onder de huid blijven zitten. Meestal is aan de huid niets meer te zien maar voelt u een verharding in of onder de huid.

Lipoom
Een lipoom (vetbult) is een goedaardig gezwel, uitgaande van licht veranderd vetweefsel. Ze zijn vaak onder de huid gelegen, soms zelfs in de spier. De grootte kan verschillen. Van klein tot meer dan 10 cm. Ze kunnen op meerdere plaatsen tegelijk voorkomen. Iemand die eerder een lipoom heeft gehad, kan deze later makkelijker terugkrijgen. Reden om het lipoom te verwijderen kan de grootte zijn, een hinderlijke plaats, of omdat het uiterlijk aangetast wordt.

Atheroomcyste
 Een atheroomcyste is een zwelling van een verstopte talgklier. De afwijking kan bijna overal op het lichaam voorkomen. Als de zwelling groter wordt kan deze hinderlijk zijn of niet gewenst. Ook kunnen deze atheroomcystes gaan ontsteken.

Klachten/symptomen van goedaardige afwijkingen in de huid

Als u vreemd materiaal in of onder de huid heeft kan dit een vervelend gevoel geven. U kunt soms vinden dat een goedaardige afwijking uw uiterlijk aantast.

Meer over goedaardige afwijkingen in de huid

U verlaat hiermee de informatiepagina's over polikliniek/team plastische chirurgie polikliniek.

U kunt bij deze aandoening de volgende onderzoeken krijgen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening de volgende behandelingen krijgen. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende poliklinieken of teams. Dit hangt af van uw situatie.

U kunt bij deze aandoening te maken krijgen met de volgende specialismen. Dit hangt af van uw situatie.