Patiëntverhaal over scheelzien

Faye (4) had links een ‘lui’ oog. Een lui oog is een oog dat achterloopt in ontwikkeling en wordt veroorzaakt door scheelzien, een sterkteafwijking of een combinatie van beide, zoals bij Faye het geval was. Onlangs werd ze geopereerd aan scheelzien door Agnes Michiels, oogarts in CWZ.

Deze aandoening werd bij Faye ontdekt toen ze één jaar oud was. Sindsdien was ze onder behandeling bij orthoptist Mariska Muijskens. Zij onderzocht en behandelde in eerste instantie de oorzaak van het luie oog van Faye. Ze kreeg een bril en daarnaast werd één oog afgeplakt met een oogpleister met als doel het zicht van het luie oog te verbeteren. Na de bril en de oogpleister was het zicht verbeterd, maar de oogstand was nog steeds storend. Daarom werd Faye geopereerd om haar oogstand, te corrigeren.

‘Ik voelde helemaal niks van de operatie en ik kan nu weer alles goed zien’, vertelt Faye.

Behandeling lui oog

Mensen met een lui oog (een achterstand in de ontwikkeling van het zien) kunnen een stand afwijking van de ogen hebben. Eén oog staat bijvoorbeeld naar binnen of naar buiten, waardoor beide ogen niet goed kunnen samenwerken. Diepte zien is daardoor beperkt of afwezig. Meestal wordt dit op jonge leeftijd ontdekt, maar ook volwassenen met stand afwijkingen kunnen worden behandeld in CWZ.